Aktywne Wpisy
JWP1 +62
#wroclaw XD to zdjęcie to nie jest jakaś opuszczona rudera, to zamieszkane mieszkanie na nowowiejskiej. Baba trzymała tam ze sobą gołębie luzem...
Foto- straż miejska z Wrocławia
Foto- straż miejska z Wrocławia
źródło: 1000008455
Pobierz
kaczoor +336
Jezuuu no trochę wjechał na chodnik jednym kolem i od razu krzyk. Przecież nic się nie stanie, to na sekundkę tylko. Zgłoszenie? Jakie zgłoszenie, ty konfituro!!1 ( ͡º ͜ʖ͡º)
#samochody #konfitura #samochodoza #polskiedrogi
#samochody #konfitura #samochodoza #polskiedrogi
źródło: temp_file1108371533256863352
Pobierz

Czy w Web API powinno się w ogóle catchować wyjątki w kontrolerach? Zrobiłem sobie już zapięcie pod globalny catcher, który wyświetla jakiś bardziej przyjazny napis + Exception.Message żeby była dla użytkownika albo raczej przede wszystkim przy tworzeniu frontu jakaś poszlaka co się wysrało, żeby łatwiej można było potem przetrzepać logi - to powinno załatwić obsługę wszystkiego co wysra się niespodziewanie.
No i jeszcze można catchować wyjątki "obsłużone" gdy wiemy co się wysrało - przykładowo ktoś spróbował zrobić inserta użytkownika, który już istnieje, czego można się spodziewać i nie trzeba rzygać jakimś syfem z bazy danych, tylko odesłać odpowiedni message (no bo to nie będzie 500 "yy coś w------o", tylko raczej 400 bad request "zmień nazwę typie").
Coś jeszcze się robi czy to tyle na temat wyjątków? W desktopach trzeba było bardziej uważać, bo bardzo prosto o utratę stabilności aplikacji gdy coś się zesra praktycznie gdziekolwiek, tutaj wydaje mi się że te globalne catchery i ogólna natura tego jak działa takie API nie stwarzają potrzebny zbytniego niańczenia.
@Khaine: Można jeszcze je gdzieś zalogować, ale poza tym to raczej tyle.
Odnośnie samego catch to zwróci się po prostu 500 albo 404 i tyle, nic się tam na produkcji nie wywali, ja w ogóle nie stosuję tam catchy chyba że podczas debugowania bo częściej przeszkadzają niż pomagają. W desktopach/serwisach dla stabilności aplikacji obowiązkowo, ale lubię czasem trafić na legacy code z pustym catchem i szukać go
@Czarzy: Ja to czasem lubię jak w-----e, bo chociaż wiadomo gdzie xD A jak ktoś zrobi catch(Exception e) { } to powodzenia xD W web api globalny catcher to złapie i wrzuci do loga jako fail, to się znajdzie.