Aktywne Wpisy

wfyokyga +729
Dzień dobry, coś się popsuło i nie mogłem dodawać czołgów. Bana dostałem za wpis cytuje bez wulgaryzmów "Wuje usuneli mi wpis z tekstem bajo jajo, nie mam siły do tej urwy". Przy najmniej to jest w naruszeniach usunięte, jako naruszenie regulaminu i nieodpowiednie treści. Na starym wypok, klikałeś informacje o banie i cie odsyłało za co konkretnie. Teraz trzeba się chyba domyślać ALE ale, nie wykluczam masowego zgłaszania przez onuce, podobne teksty
źródło: 3YfcbKA
Pobierz
Madziol127 +16
Przeczytałam cały raport udostępniony przez ITIA i moje przemyślenia:
Po przeczytaniu raportu, według mnie Iga zrobiła dwa błędy:
- brała lek nie z "białej listy" rekomendowanej przez WTA. Brała lek dozwolony, ale nie polecany przez WTA. Lepiej dla Igi brać leki typowo z tej listy w przyszłości. Jeśli jest taki zamiennik. Dla bezpieczeństwa.
- Popełniła błąd w formularzu dopingowym, co tylko będzie tworzyć niepotrzebne dla niej teorie czy specjalnie tego nie wpisała. Melatonina to dozwolony
Po przeczytaniu raportu, według mnie Iga zrobiła dwa błędy:
- brała lek nie z "białej listy" rekomendowanej przez WTA. Brała lek dozwolony, ale nie polecany przez WTA. Lepiej dla Igi brać leki typowo z tej listy w przyszłości. Jeśli jest taki zamiennik. Dla bezpieczeństwa.
- Popełniła błąd w formularzu dopingowym, co tylko będzie tworzyć niepotrzebne dla niej teorie czy specjalnie tego nie wpisała. Melatonina to dozwolony
źródło: Iga_Swiatek_-_Billie_Jean_King_Cup_Finals_2024_-_Day_3-DSC_4099_xgaplus
Pobierz

Czy w Web API powinno się w ogóle catchować wyjątki w kontrolerach? Zrobiłem sobie już zapięcie pod globalny catcher, który wyświetla jakiś bardziej przyjazny napis + Exception.Message żeby była dla użytkownika albo raczej przede wszystkim przy tworzeniu frontu jakaś poszlaka co się wysrało, żeby łatwiej można było potem przetrzepać logi - to powinno załatwić obsługę wszystkiego co wysra się niespodziewanie.
No i jeszcze można catchować wyjątki "obsłużone" gdy wiemy co się wysrało - przykładowo ktoś spróbował zrobić inserta użytkownika, który już istnieje, czego można się spodziewać i nie trzeba rzygać jakimś syfem z bazy danych, tylko odesłać odpowiedni message (no bo to nie będzie 500 "yy coś w------o", tylko raczej 400 bad request "zmień nazwę typie").
Coś jeszcze się robi czy to tyle na temat wyjątków? W desktopach trzeba było bardziej uważać, bo bardzo prosto o utratę stabilności aplikacji gdy coś się zesra praktycznie gdziekolwiek, tutaj wydaje mi się że te globalne catchery i ogólna natura tego jak działa takie API nie stwarzają potrzebny zbytniego niańczenia.
@Khaine: Można jeszcze je gdzieś zalogować, ale poza tym to raczej tyle.
Odnośnie samego catch to zwróci się po prostu 500 albo 404 i tyle, nic się tam na produkcji nie wywali, ja w ogóle nie stosuję tam catchy chyba że podczas debugowania bo częściej przeszkadzają niż pomagają. W desktopach/serwisach dla stabilności aplikacji obowiązkowo, ale lubię czasem trafić na legacy code z pustym catchem i szukać go
@Czarzy: Ja to czasem lubię jak w-----e, bo chociaż wiadomo gdzie xD A jak ktoś zrobi catch(Exception e) { } to powodzenia xD W web api globalny catcher to złapie i wrzuci do loga jako fail, to się znajdzie.