Aktywne Wpisy

mickpl +1142

cytmirka +151
Ostatnie zdjęcie Rudzika, zrobiłam je kilkanaście minut przed eutanazją… To była moja pierwsza eutanazja podopiecznego psiaka.
Skąd się wziął Rudzik? Jakiś czas temu jego opiekun został oddany do domu starców, a rodzina niestety nie poczuła się ani trochę odpowiedzialna za Rudzika i drugiego psiaka, więc obydwoje trafili pod naszą opiekę.
Rudzik miał chore nerki i kamień na zębach, usunięcie kamienia miało mieć miejsce teraz w piątek, ale już nie doczekał. Według weterynarz i tak nie wybudziłby się po zabiegu, bo wyszło, że serduszko również słabe.
Stan
Skąd się wziął Rudzik? Jakiś czas temu jego opiekun został oddany do domu starców, a rodzina niestety nie poczuła się ani trochę odpowiedzialna za Rudzika i drugiego psiaka, więc obydwoje trafili pod naszą opiekę.
Rudzik miał chore nerki i kamień na zębach, usunięcie kamienia miało mieć miejsce teraz w piątek, ale już nie doczekał. Według weterynarz i tak nie wybudziłby się po zabiegu, bo wyszło, że serduszko również słabe.
Stan
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

![[Aktualizowana relacja] Dziś rusza sprawa firmy kolejowej Newag przeciw hakerom](https://wykop.pl/cdn/c3397993/9ff36a2a5dd1803ad9f3545082c9d7173909305dff95098e6903aac73ec81eea,q80.jpg)

Żeby położyć dobry fundament pod uniwersalne i skalowalne API potrzeba tyle roboty, że ja #!$%@?ę ( ͡° ʖ̯ ͡°) Mówię bez kontrolerów jeszcze nawet, same meta-flaki które będą te kontrolery potem odpowiednio we wszystkim wspomagać, odpowiednie rozdzielenie architektury, zaprojektowanie podstawowej struktury bazy danych, logowania, autoryzacji, autentykacji, obsługi błędów itd.
Pod tym względem chyba wolę desktopy, bo dużo mniej gnojowicy trzeba odgarnąć zanim zrobi się cokolwiek xD Aczkolwiek zwykle pewnie robi to kilka osób a nie jedna jak teraz w sumie ¯\_(ツ)_/¯
Pułapka perfekcjonizmu "zawsze może być lepiej" to prosta droga do overengineeringu i zapętlenia się we własnej głupocie, trust me
Przykładowo .NET Core ci zapewnia albo autoryzację opartą o role, albo autoryzację opartą o claimy czyli permissiony poszczególne i o ile role są wygodne gdy wiesz,
@Czarzy: No właśnie nie wymyślam koła na nowo patrząc po tym co znajduję w internetach. Robię coś czego framework mi nie zapewnia out-of-the-box, a chciałbym to mieć, bo nadmiernie uproszczone defaulty w przyszłości mogą odbić się czkawką jak właśnie sranie milionem ról - przykład oczywiście z życia, bo sztywne role już się odbiły czkawką w poprzednim projekcie i śmierdzą do tej pory -
Ale errory można sobie ustawić choćby na poziomie walidacji,
@Yahoo_: A skąd, masa rzeczy chodzi na defaultach (z biegiem czasu raczej znakomita większość będzie) z ewentualnie drobnym tweakiem. Ale nie powiesz mi chyba, że autoryzacja bazowana TYLKO na rolach albo TYLKO na claimach dobrze się sprawi w przypadku gdy chcielibyśmy mieć maksymalnie uniwersalną podstawkę na której można budować kolejne rzeczy, które potencjalnie mogą być bardzo duże? Ja już byłem, widziałem
Poprzednio było tak, że robiło się forka starego produkcyjnego trupa, do niego dosrywało się trochę kodu a resztę zostawiało "bo nie wiadomo czy się nie #!$%@?" i powstawał taki gównozlep. I takich gównozlepów w tej chwili jest już 4 z czego nie każdy jest już nawet forkiem tego pierwszego, więc
@Yahoo_: YAGNI już robili chłopaki nie myśląc na krok do przodu aby nie tyle zrobić coś "na kiedyś", a zostawić miejsce na zrobienie czegoś później (co de facto chcę osiągnąć - nie pisać rzeczy których może ktoś kiedyś użyje, ale tak zrobić aby mógł je w przyszłości dodać i nie pocić się przy tym jak saper). Nie zrobili YAGNI tylko jakieś JTKBSM -> #!$%@?ć To Kiedyś Będziemy Się Martwić. I oni się już nie martwią bo jak zobaczyli co #!$%@? to uciekli z firmy a ja teraz muszę ten paździerz oglądać.
Efektem było obchodzenie naokoło starych, zalanych betonem rozwiązań aby mogły działać nowe a na pisanie nowego systemu oczywiście nikt czasu nie dał, więc aby chociaż trochę sobie tego czasu przyoszczędzić robili forki tych truposzy aby przynajmniej część rzeczy mieć już zrobionych - np. właśnie logowanie i
@Khaine: Nie ma takiego słowa (nawet przeglądarka podkreśla błąd!). Jest "uwierzytelnianie".