Żeby położyć dobry fundament pod uniwersalne i skalowalne API potrzeba tyle roboty, że ja p------ę ( ͡°ʖ̯͡°) Mówię bez kontrolerów jeszcze nawet, same meta-flaki które będą te kontrolery potem odpowiednio we wszystkim wspomagać, odpowiednie rozdzielenie architektury, zaprojektowanie podstawowej struktury bazy danych, logowania, autoryzacji, autentykacji, obsługi błędów itd.
Pod tym względem chyba wolę desktopy, bo dużo mniej gnojowicy trzeba odgarnąć zanim zrobi się cokolwiek xD Aczkolwiek zwykle pewnie robi to kilka osób a nie jedna jak teraz w sumie ¯\_(ツ)_/¯
@Khaine: jak wymyślasz koło na nowo to tak, może masz rację, ale to o czym piszesz jest robione od dwucyfrowej liczby lat i jest tyle gotowców że po prostu robisz sobie pod górkę, możesz sobie wybierać do woli i na pewno ktoś już zaimplementował w sposób wystarczający to czego szukasz
Pułapka perfekcjonizmu "zawsze może być lepiej" to prosta droga do overengineeringu i zapętlenia się we własnej głupocie, trust me
@Khaine: claimy w core są przedmiotem kontrowersji od dawna i to jest w sumie wyjątek od reguły którego nie ująłeś we wpisie a dopiero w komentarzu ( ͡°͜ʖ͡°) Wielu tęskni za prostym mechanizmem sesji znanym z choćby zwyklakowego .NETowego MVC, wystarczy poczytać stacka albo inne artykuły które zresztą mierząc się z problemem na pewno znasz
Ale errory można sobie ustawić choćby na poziomie walidacji,
@Czarzy: No właśnie claimy mi śmierdziały, role były za sztywne, więc zrobiłem po swojemu. Same claimy są spoko, tylko są nadmiernie sprymityzowane w chwili obecnej a ich walidacja poprzez te policies (co, milion polityk autoryzacji?) to są jakieś jaja jeśli nie zastosujemy myku z DefaultAuthorizationPolicyProvider. Nawet zresztą nie ładuję ich w token poza podstawowymi jak userId czy userName, tylko sprawdzam je po stronie backendu z możliwością odesłania przez API całej
@Khaine stary, ale tak czytam Twoje wpisy to Wy tam znajdujecie powód, żeby przepisać dosłownie każdy middleware jakiego normalnie się używa :p. W tym tempie za dwa lata kompilator będziecie przepisywać, bo coś Wam nie będzie pasować :p
@Khaine nie wiem, nie znam wymagań, generalnie jako developer chcesz się skupiać się na tym co przyniesie biznesowi wartość. Ostatnio chciałeś pisać własny logger, teraz autoryzacja. Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli czegoś nie mogę zrobić w frameworku to albo robię to źle, albo twórcy z premedytacją nie pozwalają na takie rozwiązanie, bo uważają je za złe. Dużo rzadziej trafiają się dziury, których ktoś nie przewidział i mają one sens. Zwykle
A pamiętacie jakie było oburzenie jak posłanka studziła pazerność lekarzy? A lekarze nigdzie nie wyjechali, u nas mają eldorado więc nie opłaca się pracować w jakiś tam Niemczech albo USA
Żeby położyć dobry fundament pod uniwersalne i skalowalne API potrzeba tyle roboty, że ja p------ę ( ͡° ʖ̯ ͡°) Mówię bez kontrolerów jeszcze nawet, same meta-flaki które będą te kontrolery potem odpowiednio we wszystkim wspomagać, odpowiednie rozdzielenie architektury, zaprojektowanie podstawowej struktury bazy danych, logowania, autoryzacji, autentykacji, obsługi błędów itd.
Pod tym względem chyba wolę desktopy, bo dużo mniej gnojowicy trzeba odgarnąć zanim zrobi się cokolwiek xD Aczkolwiek zwykle pewnie robi to kilka osób a nie jedna jak teraz w sumie ¯\_(ツ)_/¯
Pułapka perfekcjonizmu "zawsze może być lepiej" to prosta droga do overengineeringu i zapętlenia się we własnej głupocie, trust me
Ale errory można sobie ustawić choćby na poziomie walidacji,
@Khaine: Nie ma takiego słowa (nawet przeglądarka podkreśla błąd!). Jest "uwierzytelnianie".