Wpis z mikrobloga

Mój pierwszy raz z robieniem ostrych sosów uważam za udany!

Od dawna chciałem zacząć robić swoje ostre sosy, bo sklepowe to gówno bez smaku. Nawet jak kupiło się coś ostrego to w smaku była papryka albo papryka i ocet... Więc udałem się do sklepu, kupiłem kilka papryczek i zrobiłem swoje.

Na pierwszy (hehe) ogień poleciało habanero z lidla, 3 papryczki, pomidory w puszce, cebula, czosnek, przyprawy i miód. Jestem zadowolony, sos jest ostry a jednocześnie smaczny. Pasuje do mięsa, przekąsek i sałatek. Dla amatorów będzie to już wyższa półka, dla zaprawionych przyjemny delikatnie pikantny sosik. To co widać na zdjęciu to sos i majonez na bazie tego sosu.

Następne podejście będzie bardziej ambitne. Chcę czegoś słodkiego, lekko kwaskowego i ostrego oczywiście wiec podstawa będzie chyba gruszką i ananas z limonka dla kwasoty

#ostrezarcie #goomowesosy #ostre #habanero
mulafasaa - Mój pierwszy raz z robieniem ostrych sosów uważam za udany!

Od dawna c...

źródło: comment_mQWZHLZTf4Z2m3pizHULr2yna2liiuJn.jpg

Pobierz
  • 15
@Kactuzz: uznałem że pomidory na początek będą dość fajne jako podkład pod sos wytrawny jednak. @bomba4: z paleniem bym nie przesadzał, jest akceptowalnie. Nie wiem jak ma się ostrość papryczek do nominalnej wartości dla habanero ( ͡° ʖ̯ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mulafasaa: te z Lidla są dosyć ostre. No ty zrobiłeś z 3 papryczek na jedną puszkę pomidorów, a ja na 2 dałem 10 tych z Lidla + 200g jalapeno + 200g pepperoni xd, więc jest sporo ostrzejsze niż twój. Jak spróbowałem samej tej z Lidla(cała naraz xd) to było naprawdę bardzo ostre
@przemo123mo: rozdajo będzie jak ktokolwiek zarekomenduje te sosy bo na razie to jestem jedyną osobą której smakują bo tylko ja próbowałem xD
@bomba4: zjadłem jedną na sucho żeby zobaczyć ostrość no i jest ostra ale no nie wiem xd sos miał być również przyjemny dla ludzi którzy nie jedli top3 najostrzejszych papryk( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chcę czegoś słodkiego, lekko kwaskowego i ostrego oczywiście


@mulafasaa: Mam takie same preferencje :) Polecam mango (pulpa 100%), brzoskwinie i ananasy z puszki - oczywiście nie razem, tylko jako różne owocowe bazy. Do tego cytryna/limonka, czasami daje jakieś przyprawy typu cynamon, kardamon, sos worcestershire, czosnek. Papryki oczywiście wedle uznania i osobistych preferencji :) Już niedługo zbiory papryk, zaraz się zacznie robota! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KOLEGAMAMY: skladniki: 3 papryczki habanero, pomidory w puszce, 2 duże cebule, czosnek ząbek, 2, przyprawy do smaku i miód.

Cebulę szklimy na patelni, na ostatnie 2 minuty dodajemy czosnek i smażymy razem. Wlewamy pomidory w puszce i gotujemy 5-10 minut. Dodajemy posiekane papryczki i gotujemy. Jak sos się zredukuje do "salsy" doprawiamy, blendujemy i do schłodzonego lekko sosu dodajemy 2 łyżki miodu
Polecam mango (pulpa 100%), brzoskwinie i ananasy z puszki - oczywiście nie razem, tylko jako różne owocowe bazy. Do tego cytryna/limonka, czasami daje jakieś przyprawy typu cynamon, kardamon, sos worcestershire, czosnek. Papryki oczywiście wedle uznania i osobistych preferencji


@chuckd: daj jakiś konkretniejszy przepis jak wkomponować w sos te ananasy i manga ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@szad7: Nie mam nic konkretnego, najczęściej robię na czuja. Trzymam się zasady, że im ostrzejsze papryki, tym więcej bazy daję. Owoce z puszki miksuję na pulpę (lub kupuję gotową pulpę - w przypadku mango. Patrz na procentową zawartość owoców, szukaj takiej gdzie jest ich jak najwięcej - wiadomo). Mango pasuje idealnie do habanero. Sosy można też posłodzić - to jest fajne połączenie, kiedy próbujesz i sos jest słodki, a zaraz za