Wpis z mikrobloga

Dzwoniłem wczoraj do UPC, aby dopytać o to czy "internet światłowodowy upc" to FTTB czy faktycznie światłowód do mieszkania. Z dwojga możliwych adresatów pytania: marketing / technicy - wybór padł na dział techniczny.

I powiem, że było warto Dowiedziałęm się, że światłowód jest zajebistszy bo stawia mniejszy opór i jest lepsze napięcie. Należy uważać bo jak osoba nieuprawniona zdejmie izolacje ze światłowodu to jak przy koncentryku może kopnąć prąd.

No i do bloku i tak wszystki idzie niby po miedzi. Tylko do odbiornikow uzywaja swiatlowod ¯\_(ツ)_/¯

#heheszki #humorinformatykow ##!$%@?
  • 22
@lukash: Docieplenie ma grubo ponad 10 lat. Nie wiadomo co to za przewód ani w jakim jest stanie. Jak się coś z nim stanie to alternatywą będzie poprowadzenia kolejnego koncentryka, o sporym przekroju i słąbej plastycznośći poprzez klatkę schodową, a następnie całe mieszkanie. Światłowód już jeden mam z Orange (odstąpiłem od umowy - słaba jakość usługi) i jak patrze na oba te media to do mieszkania o wiele bardziej mi pasuje
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@lukenzi: co za różnica jaki przewód doprowadzasz? Przecież i tak taki przewód trafia do jakiejś skrzynki w mieszkaniu, ewentualnie bezpośrednio jakiegoś gniazdka, chcesz schować kabel to i tak kuc trzeba, te parę milimetrów grubości różnicy nie robi. 1 gigabit na miedzi pójdzie spokojnie, po co ten światłowód w mieszkaniu? Poza tym że to "przyszłość panie, przyszłość"
@lukash z nowymi standardami do mieszkań doprowadza się 2 światłowody do skrzynek teletechnicznych w które późniejszy dostawca montuje swoje urządzenia i dopiero od skrzynek układasz sobie miedź
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@lukenzi: masz ftth z orange az do mieszkania i zle Ci chodzk ?
@3edcvfr4: akurat swiatlowod ktory kladzie sie do mieszkan ma inne parametry i mozna spokojnie go zginac do tego jest duzo mniejszy wiec spokojnie zmiesci sie w listwie lub mozna wybrac jakis pod kolor scian i wtedy jest prawie niewidoczny.
to jak przy koncentryku może kopnąć prąd

@lukenzi: ufff, a ja się zawsze obawiałem, że światło może mnie oślepić ( )
I to wypalić gały na wylot, a nie jak jakiś tam gówniany laserek ( ͡° ʖ̯ ͡°)