Wpis z mikrobloga

Zapraszam do ankiety.
Jeśli ktoś programuje amatorsko proszę nie brać udziału. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#javascript #programowanie #frontend #vuejs #react

W jakim frameworku programujesz zawodowo?

• React 52.6% (40)
  • Vue 14.5% (11)
  • Angular 18.4% (14)
  • Preact 1.3% (1)
  • Ember 3.9% (3)
  • Polymer 2.6% (2)
  • Inne 6.6% (5)

Oddanych głosów: 76

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HAL__9000: Masz jakieś ciekawe przemyślenia i jakieś większe doświadczenie w React? Nie, pojęcie mają i to bardzo duże, myślę, że akurat to bardzie wynika z niechęci do nowości. Ja sam preferuję Vuejs
  • Odpowiedz
@bonus: ja trolluje, pobawiłem się chwile Reakt i spoko, mimo, że od 3 lat wyłącznie FE w Angularze. No ale mimo wszystko wole Angulara. Jak widze Reaktowe projekty to zawsze wydaje mi się w nich taki śmietnik, no nie wiem jak to okreslić.
  • Odpowiedz
Jak widze Reaktowe projekty to zawsze wydaje mi się w nich taki śmietnik,

@mcsQ: O, to, to!
@bonus: @secret_passenger: Bo każdy projekt Reactowy z jakim przyszło mi pracować, to było szambo. Przez te ciągłe zmiany obowiązujących wzorców, różne "ficzery" zastępujące stare funkcjonalności, projekt rozwijany przez więcej niż 2 lata, to jest jeden wielki r--------l. Szczególnie jak porównam to co mam na froncie, z tym co mam
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@niepodszywamsiepodbiauka: dla mnie to nie tyle problem samego Reacta, ale raczej problem braku dobrego Tech Leada (czy też nie tyle dobrego co ogólnie brak takiego człowieka). Nawet jeśli w cyklu życia projektu następują zmiany, związane z wymianą części zależności to nie musi powodować chaosu.

Szkoda że tak to u Ciebie wygląda i szkoda że część osób właśnie dlatego zamiast czegoś modułowego i dającego większe możliwości (ale też wymagającego większej odpowiedzialności)
  • Odpowiedz
dla mnie to nie tyle problem samego Reacta

@secret_passenger: Gdyby to zdarzyło się raz i gdyby to była tylko moja opinia, wtedy być może, ale zdaje się, że problem jest powszechny. Oglądając takiego Romana, stwierdzam, że pewnie gdzieś są poprawnie prowadzone projekty, ale to raczej mniejszość niż większość. React zwyczajnie kusi do grzechów i większość to robi.

btw. o jakich zmianach w zakresie wzorców w React'ie mówisz?

Komponenty klasowe w
  • Odpowiedz
  • 0
@bonus: ok. dzięki za wyjaśnienia. ja od pewnego czasu nie dłubie we froncie tyle co kiedyś, ale też nie miałem nigdy wrażenia żeby było to aż tak chaotyczne w projektach React. może miałem więcej szczęścia w kontekście projektów?

a tak z ciekawości - to jakbyś miała sama teraz pełną dowolność i mogła wybrać sobie technologie na froncie to co by to było? Angular? Vue? coś z tej dużo mniej popularnej
  • Odpowiedz
@secret_passenger: Gdyby to była naprawdę duża apka, najpewniej Angular, a na średnie i małe rzeczy Vue. Mam jakieś doświadczenie z tym starym Angularem (duża korpo apka) i go akurat nie polecam, ale właśnie @mcsQ mnie przekonywał, że w tym nowszym jest dużo lepiej. Poza tym Angularowa architektura sprawdza się z tyłu w Nest.js, a tył jest całkiem spory i robi naprawdę dużo, a jednak spina się w logiczną całość.
  • Odpowiedz
  • 1
@secret_passenger:

dzięki za odpowiedź. to ciekawe, mamy diametralnie odmienne doświadczenia. ja sporo robiłem dużych aplikacji z wykorzystaniem AngularJS (czyli 1.x). I to było (ale dobre kilka lat temu) dla mnie super pozytywne zaskoczenie. Angular 2+ jakoś... - sam nie wiem, no nie przekonał mnie. Na początku dużo czytałem, sporo się tym ekscytowałem, ale jakoś "w praniu" mnie to nie przekonało. React całkiem spoko, ale też nie idealny, choć i tak do technologii jakich używam nadaje się lepiej. Czasami mam wrażenie że Vue jest jakimś złotym środkiem pomiędzy Angularem a Reactem. Duży problem z wprowadzeniem React'a w dużych korpo było to, że zespoły chciały same decydować o wszystkim co buduje ich stos. I teoretycznie to było ok, oprócz momentu gdy się okazywało że nie można łatwo "pożyczyć" sobie kolegi z zespołu bo jeden projekt w React różnił się bardzo od innego (biblioteki głównie) więc management nie był super zachwycony.

i tak sobie myślę że zależy w sumie co jest na backendzie jednak. jeśli ktoś wystawia tylko API a cały front jest pisany tylko w technologiach opartych na JavaScript, to zupełnie co innego niż gdy cześć serwerowa ma choćby np router, a dynamicznym JavaScriptem wypełnia się jedynie kawałki. W tym ostatnim scenariuszu (Railsy, Elixir+Phoenix etc) Vue i React pasują lepiej, zintegrowanie Angulara było bardziej problematyczne (kiedyś próbowałem i wniosek był taki, że to jednak nie bardzo ma
  • Odpowiedz