Wpis z mikrobloga

Miraski, zaczynam bawić się w drukowanie 3d na sprzęcie i3 Mega.
Wypoziomowałem stół, zrobiłem kalibrację eksdrudera, jednak coś dziwnego się dzieje - podczas testu na retrakcję dysza buduje wieżę od zewnątrz do środka - następnie następuje cofnięcie filamentu i przejście w do budowy drugiej wieży.
W tym momencie dysza pociąga za sobą odrobinę materiału - dorzucam film (w pewnym momencie widać jak głowica ciągnie nitkę)
Opuściłem nawet minimalnie stół, żeby sprawdzić czy to rozwiąże problem (widać po niespojonych liniach)

Proszę o pomoc, bo już nie wiem co jest nie tak :(

https://drive.google.com/drive/folders/1zVCslIxy4yWiORbiI44eWIfGDrynBUwd?usp=sharing

#drukarka3d #druk3d #drukowanie3d #drukarki3d
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Falquan: Zobacz na film.
Testowałem różne ustawienia i znalazłem już idealne dla mojej drukarki - prędkości retrakcji oraz wprowadzenia materiału. Problem polega na tym, że końcówka dyszy chwyta za materiał z modelu.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Mard: obejrzałem. Sprawdź w popularnej wyszukiwarce internetowej pojęcie "retrakcja". Hint: temperatura głowicy, szybkość, akceleracja i dystans retrakcji.
  • Odpowiedz
@Mard: Od razu powiem że Z-Hop to kiepski biznes. Strasznie wydłuża czas druku, a przy "ażurowanych" elementach może namieszać.

Dysza (o ile dobrze zauważyłem) nie ciągnie za sobą filamentu, ale go wypycha, co znaczy że masz za dużo materiału na warstwie (a nie problem z nitkowaniem, czy stringingiem).
Albo za duży flow rate, albo temperatura, albo cos z osia Z.

Mozesz wydrukować coś z płaską górą? Małą kostke kalibracyjną, zobaczymy
  • Odpowiedz
@cysiekw: Serdecznie dziękuję za sugestie!
@mc_hammer: Od razu widać profesjonalistę!

Właśnie robiłem sobie ponownie kalibrację wszystkich ustawień - łącznie z flowrate - wydrukowałem modele, chciałem je tu umieścić, ale pomyślałem sobie, że jeszcze druknę raz po ponownym wypoziomowaniu stołu.
Okazało się, że nie moge go wypoziomować :O!
Odkryłem coś takiego - przy wyłączonych silnikach lewa śruba osi Z cofa się
  • Odpowiedz
@Mard: żaden profesjonalista, chyba że doświadczenie liczyć w ilości nieudanych wydruków.

Sprawdź czy masz równo wypoziomowane krańcówki osi Z. Ustaw wszystkie śruby regulujące stół na tą samą wysokość, dojedź osią Z do pozycji home i potem przejedź osia X od lewej do prawej. Jeżeli zauważysz że podczas przejazdu wyraźnie zmienia się odległość dyszy od stołu to tutaj moze byc przyczyna. Wtedy to co zaobserwowałeś moze sugerować pochylenie miedzy śrubami Z.
  • Odpowiedz
@mc_hammer:
Ale tak ogólnie - co rozumiesz przez "nie mogę wypoziomować"?
Okazało się, kiedy ustawiam w home wszystkie osi a następnie wypoziomuję stół, to gdy uruchamiam druk, lewy silnik opada (właśnie przez tę śrubę - chyba nazywa się to sprzęgłem). Dokręciłem wszystkie śruby i już jest ok.

Przeprowadziłem kalibrację flow rate według tego flimu: https://www.youtube.com/watch?v=jtoilP3ac-Q
Model ma ścianke
  • Odpowiedz
@Mard: Sprzęgiełka możesz przy okazji wymienić na elastyczne.
Może też warto wydrukować temperature tower tym filamentem.
Wrzuć też benchiego po zmianach. Jakie masz ustawienia retrakcji?
  • Odpowiedz