Wpis z mikrobloga

WYKOP ← Tak się bawi Arabia Saudyjska. Migawka z Jeddah World Fest 2019

Tydzień temu, 60 km od Mekki, kobiety bez chust na głowie i mężczyźni bawili się pod sceną, na której wystąpili m.in. 50 Cent and Janet Jackson. Mimo nieobecności Nicki Minaj, pierwsza edycja festiwalu przyciągnęła rzesze młodych ludzi z największego państwa na Półwyspie Arabskim.

#mikroreklama #swiat #arabiasaudyjska #bliskiwschod #islam #muzulmanie
fantomasas - WYKOP ← Tak się bawi Arabia Saudyjska. Migawka z Jeddah World Fest 2019
...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@defoxe: Impreza zamknięta nie bardziej niż dowolny koncert gdziekolwiek na świecie. Gdzieś ty widział burki? W dużych miastach, wśród młodych kobiet coraz częściej pojawia się „cywilne” ubranie i chusta nie przykrywająca szczelnie włosów, podobnie do Iranek.

Presja albo zwyczaj szczelnego zakrywania ciała staje się sprawą rodzinną czy klanową, nie państwową. To jest pewna zmiana.
fantomasas - @defoxe: Impreza zamknięta nie bardziej niż dowolny koncert gdziekolwiek...

źródło: comment_CQBKARHeAZcn5iTpXGhgwAhq1qfAKMiQ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@defoxe: Miałeś pewnie na myśli nikaby. Zmieniasz temat, wiec ja podziękuję za dyskusję. To jest znalezisko o zmianach zachodzących w KSA. My wiemy, że ten kraj wciąż jest ultrakonserwatywny według naszych standardów.

Widoków jak w filmie poniżej nie uświadczyłbyś w Arabii Saudyjskiej 10 lat temu. O to chodzi.
fantomasas - @defoxe: Miałeś pewnie na myśli nikaby. Zmieniasz temat, wiec ja podzięk...
  • Odpowiedz
@fantomasas: Wciągu ostatniego czasu zaszły ogromne zmiany. W restauracjach gra się muzykę, znajomi mówili mi, że nie przestrzega się już tak bardzo stref dla rodzin i mężczyzn. Jest kino, są koncerty, kobiety prowadzą. Coś nie do pomyślenia jeszcze te5-6 lat temu. Zlikwidowanie policji religijnej, to najlepsza prezent jaki młodym Saudyjczykom można było podarować. Kwestia religijności (modlitw, ubioru), pozostaje teraz w decyzji rodziny, a nie Komitetu do spraw krzewienia cnoty :).Znam
  • Odpowiedz