Wpis z mikrobloga

Szanowni Koledzy i Koleżanki. Moje pytanie wiąże się z wykonaniem kabla męsko-męskiego mini displayport.

Posiadam dwie nieprzydatne przejściówki mdp->hdmi oraz mdp->dsub.

Chciałbym zwyczajnie odciąć wtyczki mini displayport i połączyć w jeden przewód.

Według schematu, który znalazłem piny wtyczek są krosowane w następującym schemacie:

Wtyczka 1
8 - 1
12 - 3
10 - 5
13 - 7
17 - 9
15 - 11

Wtyczka 2
11 - 15
9 - 17
7- 13
10 - 5
3 - 12
1 - 8

Pozostałe piny są połączone bez krosowania.

Czy ktoś z Was próbował takiej sztuki z powodzeniem?

#elektronika #komputery #apple #displayport #lutowanie
FWNietzsche - Szanowni Koledzy i Koleżanki. Moje pytanie wiąże się z wykonaniem kabla...

źródło: comment_QwCWmjv7AzyEVxv397CJoLoJFDJ6guGv.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
@FWNietzsche: Nie wnikając za bardzo w detale - częstotliwości, na jakich pracuje DP to setki MHz. Najniższa częstotliwość wg specyfikacji to 162MHz, czyli linia transmisyjna mająca ~30cm jest już linią długą. Przy wyższych prędkościach to odpowiednio ~18cm, ~9cm i ~6cm. Czyli żyły musiałyby mieć idealnie tę samą długość, żeby transmitowany sygnał się nie rozsypywał po drodze. O ile ktoś nie wymyślił jakiegoś magicznego sposobu na ignorowanie wpływu fizyki (ale po co
  • Odpowiedz
@FWNietzsche: W ogóle tak. W szczególe, nie byłbym tego taki pewien. Raz, że nie wiesz, z jaką prędkością są tam transmitowane dane. Jeśli założysz najgorszy możliwy scenariusz, to masz ok. 6cm. To z grubsza tyle, co długość 2 wtyczek. A wg mnie należy do tego doliczyć jeszcze drogę, którą sygnał musi pokonać od wtyczki po jednej i drugiej stronie (standardowo gpu i monitor) do układu, a to bywa parę ładnych centymetrów
  • Odpowiedz
O ile ktoś nie wymyślił jakiegoś magicznego sposobu na ignorowanie wpływu fizyki (ale po co mieliby to robić, jeśli kable robi się tak, żeby żyły były jednakowej długości?), to z wejścia na wyjście przejdzie albo tylko część sygnału (tj. z żył o porównywalnej długości), albo wcale to nie będzie działać.

@NyanNyan: Jest i nazywa się deskew, ale nie wiem jak dużo może skompensować.
  • Odpowiedz
@FWNietzsche: Przepraszam za jakość zdjęcia. Przylutowałem wszystkie przewody wg schematu i mimo rozmiaru wtyczki i przyłączy udało się uniknąć polutowania sąsiednich pinów.

Znalazłem informację, że pin20 w obu wtyczkach odpowiada za przesyłanie napięcia 3,3v, co może mieć negatywne skutki dla urządzeń.

The DisplayPort Pin 20 Problem

Potem natrafiłem na schemat kabla od firmy AUDA, gdzie pin20 w ogóle nie jest obsadzony i chyba jest inny schemat połączenia. Niestety diagram w niskiej
FWNietzsche - @FWNietzsche: Przepraszam za jakość zdjęcia. Przylutowałem wszystkie pr...

źródło: comment_1gjcigbxggj42OI17wFsnyINzFSq5VgX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@FWNietzsche: To może być różnica pomiędzy poszczególnymi wersjami DP. Tak samo zmieniał się standard ATX i np. w późniejszych wersjach brakowało którychś pinów w 20-pinowym gnieździe, a płyty i tak działały. Musiałbyś się wgryźć.
Rozumiem, że połączenie sprawdzałeś omomierzem?
  • Odpowiedz
@NyanNyan: Jeśli to jest DisplayPort 1, to IMac z 2010 roku powinien sobie z nim poradzić. Nie wiem czy już wtedy był znany problem kontrowersyjnego pinu 20.

Połączenie sprawdzałem w sposób zupełnie skandaliczny - zamykając obwód led i baterii 1,5v.

Nie wiem czy chce mi się przelutowywać ponownie wtyczkę, chyba odżałuję te 27 zł i po prostu kupię taki kabel.
  • Odpowiedz
@FWNietzsche: Poświęciłeś już na to tyle czasu, że kupiłbyś pewnie garść takich kabli :)
A sprawdzenie jak sprawdzenie - jeśli robiłeś to na sucho, to nic złego stać się nie mogło.
  • Odpowiedz
@FWNietzsche: Takie rzeczy to idealnie się robi przy udziale dobrego złocistego, niemniej pisząc "na sucho" miałem na myśli "nie podpinając kabla pod żaden sprzęt" (typu laptop czy inny ekran) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz