Wpis z mikrobloga

Mirki czy ktoś z was izolował posadzkę zamiast styropianem to pianą zamkniętokormórkową? Gadałem dziś z firmą od styropianu oraz piany.

Styropian 2x tańszy plus możliwość samodzielnego montażu, piana jednak zaizoluje wszytko na mur beton, unika się mostków cieplnych. A dom w założeniu ma dziś może nie tyle co pasywny, ale dość energooszczędny
#budujzwykopem
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VezookVip: wiadomo, że np dwie albo trzy warstwy 5+10+5 gorszego albo 10+10 eps grafitowego, ale czy przy układaniu na zakładkę nie będzie mostków? Jednak zawsze jakieś tam szparki zostają.

A przy pianie to sprawa jasna. Jednolita powierzchnia i nic się nie przedostanie.
  • Odpowiedz
chodzi raczej o przenikalnosc cieplna przy tej samej grubosci pianka ma lepsza lambde. Przez podloge ucieka 10% ciepla. Przy 20 cm to juz dobrze zaizolowane i duzych zyskow nie bedzie.
  • Odpowiedz
@VezookVip: nie chcę jak sąsiad, kupił działkę i dał deweloperowi i mu zbudował. Jak go pytam" ej ile dałeś za podłogówkę" , "a nie wiem, bo płaciłem na transze razem z elektyką"

mam elektryka w rodzinie, człowieka od wentylacji, teść też trochę ogólnobudowlanki ogarnia więc stąd te dylematy mimo, że nawet łopata nie została jeszcze pod ławy wbita ;)
  • Odpowiedz
@haxxx: prócz styropianu na posadzkę nadaje się xps, ponieważ możesz potem murować ścianki działowe bez obaw o nacisk, xps wytrzyma. pir/pur na posadzkę to burżujstwo, potem nie ma kasy na etap wykańczania a i bank kręci nosem na transze. Ale i tak xps jest drogi, dałem go tylko pod same ścianki
  • Odpowiedz
@haxxx: nie, bo styro bialy o odpowiedniej twardosci jest wystarczajaco dobry i tani. Problemem nie jest material tylko wykonastwo, a ew. szparki mozna zapianowac. Piana zamiast styro to rozwiązanie w stylu "wydajesz tysiące walcząc o grosze", bo różnica w kosztach ogrzewania będzie zapewne taka sama jak z oknami trzyszybowymi - oszczędzasz 2 worki węgla w całym sezonie grzewczym. A tak serio możesz to policzyć, znasz lambdy, temperatury w domu i
  • Odpowiedz
@SosnoWicher: @geszue: w sumie może macie rację, że to wydawanie tysięcy na pianę czy później okna trzyszybowe żeby na przestrzeni roku zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych...

Zadam pytanie może mądre może głupie, ale co mi tam :)

Jak mamy powiedzmy dwie warstwy styropianu, każdy ma 10 cm i każdy lambdę 0,030 to pomimo dwóch warstw lambda jest nadal 0,030? :)
  • Odpowiedz
@geszue: znalazłem jakiś kalkulator i jak mam warstwy to daje sobie np :

jako 1 : chudziak
jako 2 : styropian
jako 3 : kolejny styropian
jako 4
  • Odpowiedz
@haxxx: no to dobrze :) wychodzi U dla calej tej skladanki. Styro mozesz dac sumarycznie tzn. jedna warstwa ale gruba, nie ma to raczej wplywu na obliczenia w tym prostym kalkulatorze.
  • Odpowiedz
@haxxx: a tak w ogole... wspomniales ze wybrales juz ogrzewanie, ale dopiero teraz ustalasz przegrody i termoizolacje. To jakby nie ta kolejnosc :) JAk juz bedziesz wiedzial z czego budujesz to do okreslenia zapotrzebowania na cieplo (a co za tym idzie wybor sposobu ogrzewania) bardzo przydatny jest ten kalkulator http://cieplowlasciwie.pl/ Robi naprawde dobra robote.
  • Odpowiedz
@geszue: dzięki wielkie, to sobie na spokojnie policzę i posadzkę i ściany oraz okna też.

Bo jeśli rzeczywście różnica w kosztach grzania będzie kilkanaście/dziesiat złotych w skali roku to bez sensu się pakować w może i lepsze rozwiązania w postaci tej piany czy okien z trzema szybami
  • Odpowiedz
@geszue: co do grzania to chcę i chyba pójdę w grzanie klimą i w razie dużych mrozów kable grzejne na podłodze.
A po roku zobaczę ile kWh wyszło i wsadzę parę paneli na dach
  • Odpowiedz
@haxxx: okna 3 szybowe sobie kiedys liczylem to wyszlo mi, ze roznica w cenie zwroci sie po 15 latach (z tego co kojarze niecalse 2tys na 15 lat), akurat wtedy gdy producen przewiduje drastyczny spadek walsciwosci termoizolacyjnych pakietow szybowych (gaz sie ulatnia). To dawalo wtedy oszczednosc okolo 5-6 workow wegla na sezon.
Tak w ogole ogarniety projektant rozwiaze Twoje watpliwosci przy jednej kawie, pokazujac Ci dobry kompromis miedzy jakoscia a
  • Odpowiedz
@geszue: no to okna w takiej sytuacji sobie raczej odpuszczę, jeżeli to rzeczywiście ma mi się zwrócić po tylu latach to wolę dać tę kasę na coś innego

Wiesz, jakby u mnie był gaz z sieci to prosta sprawa, ale tak to muszę kombinować.
Tak jak wspomniałem wyżej, mam znajomych od prądu i wentylacji/klimy także zrobią mi instalację w cenie materiałów plus skrzynkę wódki ;) stąd mój pomysł z takim
  • Odpowiedz