Wpis z mikrobloga

Mirki czy ktoś z was izolował posadzkę zamiast styropianem to pianą zamkniętokormórkową? Gadałem dziś z firmą od styropianu oraz piany.

Styropian 2x tańszy plus możliwość samodzielnego montażu, piana jednak zaizoluje wszytko na mur beton, unika się mostków cieplnych. A dom w założeniu ma dziś może nie tyle co pasywny, ale dość energooszczędny
#budujzwykopem
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oregon24: dokładnie, za pianę powiedziano mi ok 120 zł brutto za m2 na grubość 10 cm co odpowiada ok 20 cm bardzo dobrej klasy styro

Np swisspor gratfitowy wychodzi ok 50 zł za m2 20 cm - oczywiście bez robocizny
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@geszue mam pytanie odnośnie tego kalkulatora

Czy jak wyjdzie mi wynik ze ścian powiedzmy 0.25 W / m2 tzn że mnożąc wynik przez ilość m2 ścian otrzymam ilość Watów która ucieknie poprzez ściany w okresie całego roku?
  • Odpowiedz
  • 0
@haxxx nie w ciągu roku tylko w ciagu godziny. Poza tym trzeba uwzględnić roznice temp. Poza tym sezon grzewczy trwa tylko 8 miesiecy z czego dni naprawdę mroznych jest tylko kilkanaście. Dlatego takie obliczenia rob dla jednej sciany zeby porownac z inna technologia i dla jakiegos krotkiego okresu czasu. Dla calej chaty uzyj cieplowlasciwie.pl A jezeli chcesz mimo wszystko liczyć to zerknij tu http://www.pieniadzepodkontrola.pl/jak-policzyc-ile-ciepla-ucieka-z-mieszkania-przez-sciany-okna-drzwi-podloge-strop-dach/
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@geszue znalazłem fajne wytłumaczenie.

Mówisz żeby nie liczyć dla całej powierzchni ścian? Wyszło mi, że walka o 0.1 W to koszt około 6.50 zł za metr kwadratowy
  • Odpowiedz