Mirki czy ktoś z was izolował posadzkę zamiast styropianem to pianą zamkniętokormórkową? Gadałem dziś z firmą od styropianu oraz piany.
Styropian 2x tańszy plus możliwość samodzielnego montażu, piana jednak zaizoluje wszytko na mur beton, unika się mostków cieplnych. A dom w założeniu ma dziś może nie tyle co pasywny, ale dość energooszczędny #budujzwykopem
Czy jak wyjdzie mi wynik ze ścian powiedzmy 0.25 W / m2 tzn że mnożąc wynik przez ilość m2 ścian otrzymam ilość Watów która ucieknie poprzez ściany w okresie całego roku?
@haxxx nie w ciągu roku tylko w ciagu godziny. Poza tym trzeba uwzględnić roznice temp. Poza tym sezon grzewczy trwa tylko 8 miesiecy z czego dni naprawdę mroznych jest tylko kilkanaście. Dlatego takie obliczenia rob dla jednej sciany zeby porownac z inna technologia i dla jakiegos krotkiego okresu czasu. Dla calej chaty uzyj cieplowlasciwie.pl A jezeli chcesz mimo wszystko liczyć to zerknij tu http://www.pieniadzepodkontrola.pl/jak-policzyc-ile-ciepla-ucieka-z-mieszkania-przez-sciany-okna-drzwi-podloge-strop-dach/
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°)
Styropian 2x tańszy plus możliwość samodzielnego montażu, piana jednak zaizoluje wszytko na mur beton, unika się mostków cieplnych. A dom w założeniu ma dziś może nie tyle co pasywny, ale dość energooszczędny
#budujzwykopem
Np swisspor gratfitowy wychodzi ok 50 zł za m2 20 cm - oczywiście bez robocizny
Czy jak wyjdzie mi wynik ze ścian powiedzmy 0.25 W / m2 tzn że mnożąc wynik przez ilość m2 ścian otrzymam ilość Watów która ucieknie poprzez ściany w okresie całego roku?
Mówisz żeby nie liczyć dla całej powierzchni ścian? Wyszło mi, że walka o 0.1 W to koszt około 6.50 zł za metr kwadratowy