Wpis z mikrobloga

Czy da się utrzymać z pracy na studiach nie mając pomocy finansowej od rodziców, tak by jednocześnie mieć czas na uczestnictwo w kołach naukowych i naukę?

Konkretnie chodzi mi o Lublin, mam zaoszczędzone około 5000 złotych, które powinny mi starczyć tak do początku II semestru, więc niestety nie za długo. Według planu zajęć studia mają średnio 400 godzin zajęć w semestrze.

#lublin #praca #studia
  • 29
  • Odpowiedz
@MedGeek: Nie wiem czy Cię do urządza, ale są kredyty studencie, które się oddaje po studiach i stypendia socjale od uczelni (jakiś mój znajomy z tego korzystał) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cyanoone: Ani na jedno, ani na drugie nie mam szans. Kredyt studencki jest do 2500 na osobę w rodzinie, a rodzice zarabiają łącznie znacznie ponad to. Tym bardziej w takim przypadku odpada stypendium socjalne. W grę wchodzi jedynie stypendium za wyniki w nauce, ale to od II roku ;p No, a jakoś trzeba się utrzymać przynajmniej te pół roku
  • Odpowiedz
uczestnictwo w kołach naukowych

#!$%@?!XD az przez monitor czuje ten zapal!

1 miesiac dobra chodzimy na wszystkie wyklady, cwiczenia i wszystko notujemy
2 miesiac dobra chodzimy na wszystkie wyklady i cwieczenia
  • Odpowiedz
@cyanoone: Kato, a w Lublinie jest akurat jedyny kierunek, który mnie interesuje (biomedycyna), najbliższa alternatywa z tym samym kierunkiem jest w UK, ale na studia tam raczej nie mam szans. Niby u mnie jest jakaś biotechnologia medyczna, ale są spore różnice w programie kierunku, na tyle duże, że wolę wyjechać
  • Odpowiedz
@TenAnonToKlopoty: Obecnie utrzymują, jeśli poszedłbym na studia w swoim mieście to też, ale nie zgadzają się na pomoc finansową, jeśli wyjadę na studia kilkaset km od domu. Wolę wyjechać, niż studiować coś, co nie do końca mnie interesuje.
  • Odpowiedz