Wpis z mikrobloga

• 1
#pracbaza #marketing #seo #socialmedia

Chcialem poszukac pracy w social media/seo ale niestety mam brak doswiadczenia wiec firmy zlewaja moje cv, a na staże masa chetnych wiec tym bardziej ciezko sie przebic :(

Znacie moze jakies kursy, certyfikaty, ktore mozna i warto zrobic zebh podbic swoje kwalifikacje?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kvbvs: znamy: portfolio. Nikt Ci nie będzie patrzył w kursy i certyfikaty SEO. Nie ta branża kolego.
Wrzuć w topa 5-10 stronek na średnie frazy. Porób audyty stron i pokazuj swoje realizacje.
Jak Ci brakuje doświadczenia to tłucz doświadczenie robiąc SEO znajomym lub swojej stronce hobbystycznej.
  • Odpowiedz
@kvbvs: w seo najważniejsze jest doświadczenie. Branża w większości opiera się na swoich know/how i testach, testach i jeszcze raz testach.

Mogę Tobie polecić taki scenariusz jeśli chcesz w tej branży znaleźć pracę.
Zrób ze 2-3 stronki. Mogą być fikcyjne. Jakaś ogólna, inna z lokalizacją (np. hydraulik gdańsk) itp.

I
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@resuf
@gustav dzieki ziomeczko za jasne info. Czas sie ogarnac i wziac do roboty ( ͟ʖ)

Jak siedzicie w branzy i znacie kogos z #krakow kto szuka na praktyki, nawet bezplatne to dajcie znac ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@kvbvs: Tak jak mówią inni - odpal sobie kilka stron w różnych niszach, wypozycjonuj je i będziesz miał do portfolio. Efekt uboczny będzie taki, że zarobisz na nich na tyle dobrze, że zaczniesz mieć w dupie szukanie pracy bo zysk z nich przekroczy poziom potencjalnej pensji.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Arrival jakby to bylo takie hopsiup to kazdy by mial taka strone. Bez zadnego doswiadczenia wizja strony to szklane domy dla mnie xd
  • Odpowiedz
@kvbvs: Ja osobiście byłem na bezpłatnym stażu. W trakcie stażu dużo się uczyłem w domu. Dużo case study czytałem i analizowałem w tamtym czasie - polskie i angielskie. Doświadczenia praktycznego miałem mało bo nikt stażyście nie da uber projektów ale mocno nadrabiałem to teorią. Znalezienie później firmy nie było problemem. Po stażu wiedziałem o czym mówię i raczej dobrze wypadałem na rozmowach. W twojej sytuacji polecam tak jak koledzy piszą
  • Odpowiedz
@kvbvs: Na samym początku zjadłem "Sztuka SEO. Optymalizacja witryn internetowych" później szukałem wszystkiego co mnie interesowało w internecie. Jak dokopie się do starych zakładek to Ci podeślę na PW.
  • Odpowiedz
@kvbvs:

jakby to bylo takie hopsiup to kazdy by mial taka strone. Bez zadnego doswiadczenia wizja strony to szklane domy dla mnie xd

To jest takie hop siup ;) Jeśli znasz choćby podstawy seo no to zakładam, że potrafisz wygenerować ruch na stronie. Skoro będziesz umial to robić na stronie klientów swojego pracodawcy to w czym problem ze swoimi?
W czym potrzebuijesz doświadczenia. Content+linki to cały przepis.
  • Odpowiedz