Wpis z mikrobloga

Cześć,

Mam pytanie do #webdev czy macie doświadczenia w budowaniu albo dostosowaniu stron dla osób niepełnosprawnych?

Chodzi o osoby niesłyszące, niewidzące, niedowidzące i inne.

Mam na myśli wykorzystanie takich rozwiązań jak wysoki kontrast, powiększenie, synteza mowy.

Pozwolę sobie dodać tagi #niepelnosprawni bo może ktoś ma jakieś doświadczenia.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RitmoXL: jak zaczynałem pracę w UK lata temu, to musieliśmy robić wszystko również pod kątem "accesibility".
W to wchodził właśnie osobny zestaw stylów pod wysoki kontrast, możliwość powiększania i pomniejszania czcionki przyciskami na stronie, pilnowanie tab order, pilnowanie żeby nie wyłączyć outline na linkach, aby strona miała wersję uproszczoną, w której można lecieć np. przez linki menu linijka po linijce.
Niestety nigdy nie mieliśmy dostępu do takiego czytnika, więc to
  • Odpowiedz
@Jare_K: Dzięki to wartościowy wpis!

Generalnie szukam teraz info bo mam projekt wymagający takiego podejścia.

Trzy rzeczy są kluczowe jak się
  • Odpowiedz
@RitmoXL: high contrast sobie CSSem ogarniesz. Keyboard navigation to głównie TAB order. Tak, żeby dało się przejść całą stronę Tabem i kliknąć Enterem na dowolny link, a kolejność była sensowna. Czyli wszelkie JS-owe akcje myszką odpadają. Do tego wiem, że jak wyłączyłeś outline po wybraniu elementu TABem, to screen readery nie mogły go podświetlić/wybrać. Warto by było sprawdzić zalecenia jakiegoś producenta czytników. Może powstał jakiś standard i umieszcza się ekstra
  • Odpowiedz