Wpis z mikrobloga

@Revmir Nie wygląda to na spójne i merytoryczne wyciąganie wniosków. W 8:18 nagle pojawia się stwierdzenie „ludzie są bezbronni wobec strukturalnej i systemicznej opresji” nie poparte niczym. Autor tak o sobie wtrącił mocno oddziałujące zdanie nie próbując nawet dowieść czemu to jest opresja i czemu ludzie są bezbronni. Poza tym przedstawia zjawisko iluzji polegającej na przypisywaniu wartości rzeczom, a nie pracy potrzebnej do ich wykonania, z czym trudno się nie zgodzić, że
@konsonanspoznawczy: @Revmir: Nawet nie chodzi o pracę, tylko zużyte zasoby do jego wykonania (praca, surowce, maszyny, okres badań itp itd). Jakby nie patrzeć, kapitalizm nie jest ideologią samą w sobie, tylko umową między dwójką ludzi którzy chcą się wymienić dobrami (jeden ma coś, czego ja potrzebuję, a ja mam coś czego ta druga osoba potrzebuje). Marks był w głębokim błędzie twierdząc że istnieje coś takiego jak fetyszyzm towarowy, czyli sprowadzenie
kapitalizm nie jest ideologią samą w sobie, tylko umową między dwójką ludzi którzy chcą się wymienić dobrami (jeden ma coś, czego ja potrzebuję, a ja mam coś czego ta druga osoba potrzebuje)

@rebel101: to jest definicja wymiany towarowej a nie kapitalizmu.

Marks był w głębokim błędzie twierdząc że istnieje coś takiego jak fetyszyzm towarowy, czyli sprowadzenie relacji międzyludzkich do wyłącznie wymiany towarowej w gospodarce kapitalistycznej oraz dominacji wymiany towarowej nad relacjami