Wpis z mikrobloga

Mirki z #android #linux #linuxmint , mam #pytanie. Chcę zrobić screen mirroring z kompa z linuxem na tableta z androidem, po sieci lokalnej lub ewentualnie po USB. Znalazłem jakieś artykuły ale wszystko było na temat kontrolowania androida z poziomu kompa, a ja chcę odwrotnie (bez kontrolowania tez jest OK, sam obraz, na tyle szybki żeby odtwarzanie wideo nie zamulało). Ma ktoś jakieś porady?
  • 7
@unweek: Jestem głupi. Nie myślałem, że VNC istnieje na androida... Okazało się że na linuxie mam już domyślnie Vino z Gnome. Na tablecie zainstalowałem bVNC i hula ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Kryspin013: Nie wiem czy to miał być żart, ale jeśli tak, to "haha" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kryspin013: VNC troszeczkę zamula ale jest wystarczająco dobrze. z VLC nie wiedziałem, myślałem że założeniem był player nie wymagający kodeków. Fajna sprawa ale mi chyba nie pomoże, bo chcę filmy z youtuba tym sposobem odtwarzać. Na androidzie nie znalazłem niestety żadnego sensownego odtwarzacza youtube który dodatkowo blokował by reklamy bez roota, a poza tym nie mam tam dostępu do moich zakładek z filmikami które mam zapisane w przeglądarce na kompie.

Po za tym VLC odtwarza linki z youtube

@Kryspin013: A niech mnie... Tego się nie spodziewałem. Jak ja mało wiem o życiu.

NewPipe próbowałem (na telefonie używam też Videoder), ale nic nie sprawi że będę mieć zakładki jak na kompie.