Wpis z mikrobloga

#matematyka
Mam takie pytanie, morze gupie, morze mondre nie wiem.
Jako, że jestem stałym bywalcem tego tagu, ale nie mam formalnego wykształcenia, ani też większych osiągnięć naukowych.
Jestem ciekaw ilu z was uważa, że sukces w tej dziedzinie to bardziej zasługa ciężkiej pracy czy raczej "wrodzonego talentu"?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PendzoncySzczypiorek: Samą ciężką pracą nic nie osiągniesz (ewentualnie zostaniesz nauczycielem i cały czas będziesz klepał uczniom te same reguły i wzory).

Musisz mieć talent czyli np: wyobraźnię, spostrzegawczość itp, żeby móc szybko znaleźć klucz do rozwiązania problemu oraz zaplanować schemat działania, a nie robić na pałę w nadziei, że może po drodze coś z tego wyjdzie.
  • Odpowiedz
Musisz mieć talent czyli np: wyobraźnię, spostrzegawczość itp, żeby móc szybko znaleźć klucz do rozwiązania problemu oraz zaplanować schemat działania

@Szef_Wypoku: to są rzeczy których można się nauczyć. Klucz to robienie dużej ilości zadań myśląc o nich i myśląc o samej technice, strukturze ich rozwiązywania a nie bezmyślne przelatywanie w mózgu przez listę wzorów które można użyć. Oczywiście ze talent jest przydatny, ale pracując da się wiele rzeczy nadrobić powiększając
  • Odpowiedz
@PendzoncySzczypiorek: pamiętam tę anegdotkę o jakimś problemie co profesor zostawił na tablicy, student przyszedł, pomyślał ze to praca domowa i zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tak serio to zadanka są podstawą nauki tej dziedziny wiedzy i pomagają w osiągnięciu stanu wiedzy który pozwala myśleć o pracy naukowej. Jak to dalej wygląda to nie wiem i się nie dowiem raczej ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@PendzoncySzczypiorek: mam

An event in Dantzig's life became the origin of a famous story in 1939, while he was a graduate student at UC Berkeley. Near the beginning of a class for which Dantzig was late, professor Jerzy Neyman wrote two examples of famously unsolved statistics problems on the blackboard. When Dantzig arrived, he assumed that the two problems were a homework assignment and wrote them down. According to Dantzig,
  • Odpowiedz