Wpis z mikrobloga

Mireczki. Z racji że się przeprowadzam i będę miał garaż to warto by było coś w tym garażu trzymać. Jak na ten moment mam upatrzone dwa modele:
1. Alfa Romeo 159 z silnikiem 1.8 MPI
2. Volvo S40 z 2.4

Co wybrać Mireczki? Serce krzyczy:"Weź Alfę" ale jestem trochę sceptycznie nastawiony do tak małego silnika. Niestety na TBI mnie nie stać bo budżet tylko do 25k. Chyba że macie coś do polecenia to chętnie wysłucham propozycji. Warunkiem jest benzyna ew. LPG.
#motoryzacja #samochody #4kolka #pierwsze4kola #volvo #volvofanclub #alfaromeo #alfaholicy
  • 23
  • Odpowiedz
@pioon: Eh no właśnie. A to niestety jedyny silnik poza TBI, który z benzyn można polecić. Aż serce się kraja kiedy przez TS-y trzeba sobie odpuścić taki samochód ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Dzordzen: Myślałem o Audi ale jest ich za dużo na naszych drogach i za bardzo się na nie napatrzyłem. To samo się tyczy z VW
  • Odpowiedz
@Nikczemny_Pomidor jedynym benzynowym silnikiem, który w 159 ma coś wspólnego z legendarnymi TSami jest 1.75 TBI. Reszta to zupełnie inna historia. Jeżeli może być bez gazu to dlaczego nie 2.2 JTS? Jak jeździ już 10 lat to znaczy że jeszcze pojeździ.
  • Odpowiedz
@Nikczemny_Pomidor: Takie Volvo to świetne rozwiązanie, bo masz kawał silnika, ale dużo innych gratów jest w tym aucie z focusa więc koszty utrzymania są bardzo rozsądne. Tylko tam na automat trzeba uważać, jeśli Ci manual nie przeszkadza, brałbym manual akurat tutaj, mimo że wolę automaty
  • Odpowiedz
@Neoplan: A co jest nie tak z automatem? Przyznaję że w porównaniu do Niemieckich aut, tych aż tak dużo nie jest, także jak znajdę zadbaną wersję to wezmę nie zwracając uwagi na skrzynie biegów. Aczkolwiek też należę do osób, które lubią automat i zasmuciła mnie wiadomość że może sprawiać problem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Nikczemny_Pomidor: To ja bym z tych dwóch brał S40. Tzn. ja konkretnie to V50, ale jak nie potrzebujesz kombi... Tylko musisz być przygotowany na dołożenie czujników parkowania jeśli nie masz, bo tam w tym sedanie generalnie mało widać.
  • Odpowiedz
kwestia automatu wymaga doczytania

@Neoplan: Gdzie mogę doczytać jakich wersji na pewno unikać? Szukam V60 z okolic 2014 i większość ofert na rynku to własnie automaty...
  • Odpowiedz