Aktywne Wpisy
Wrrronika +7
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
wfyokyga +14
Giga dziura, nie wiem czy legit bo się mnie nie chce tego sprawdzać
U mnie problemu nie było, tez miałem zatarcie ale ja z kolei karany nie byłem za przestępstwo przeciwko osobie czy mieniu. A z tego co wyczytałem to odmowa w przypadku osoby z zatartym wyrokiem może zostać wydana na podstawie potencjalnego zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego. To tyczy się wyłącznie wywiadu środowiskowego? Czy w ogóle nadal robią te wizyty dzielnicowego?
#bron #strzelectwo
Nie ma wywiadu środowiskowego. Dzielnicowy tylko wypełnia formularz przysłany przez WPA oraz wystawia opinię, która nie jest wiążąca dla WPA.
@niezwornowazony:
@luk04330 nie wiem co jest prowokacyjnego
U mnie była wizyta dzielnicowego w miejscu zamieszkania + chodzenie po sąsiadach oraz wizyta dzielnicowego w miejscu zameldowania. Nie ma reguły. Pewnie zależy od komendy.
Ile masz lat, ze już wydałeś opinie o człowieku, nawet nie znając sprawy? Może samosąd jeszcze?Gość dzisiaj jest jednym z najlepszych protetyków w Mazowieckim, a za dzieciaka jak zaczął ćwiczyć to stuknął w zęby swoich dwóch szkolnych oprawców. Dostał prace społeczne i groszowe zadośćuczynienie.
To, że dzielnicowy łazi po sąsiadach to jego nadgorliwość.
Przepisy go do tego nie zobowiązują, w ogóle nie nakazują mu robić wywiadu środowiskowego - ma tylko wystawić opinię wypełniając formularze z WPA.
Dlatego piszę, że w procedurze nie ma wywiadu środowiskowego, bo o to pytał op.
@Polinik: dla jednego praca w policji to zwykła robota, 8 godzin i do domu i wszystko ma w dupie, a inny zaangażuje się chociaż trochę bo chce żeby w jego rejonie coś się poprawiło, lub przynajmniej nie s---------o...
sam gdybym był dzielnicowym chciałbym wiedzieć choć trochę z kim mam do czynienia, co o nim ludzie mówią, i czy taki ktoś może
I bardzo dobrze, instytucja zatarcia w przestępstwach umyślnych i związanych z przemocą to paranoja. Sam jako zwolennik szerszego dostępu zrobiłbym wszystko żeby ktoś kto dwa razy kogoś pobił nie dostał broni.
Niewątpię, dlatego wydawanie pozwoleń przez policję trzeba jak najszybciej ukrócić. Są sztywne ramy prawne- przestępstwo zatarte uznaje się za niebyłe, a nie, że dzielnicowemu wydaje się, że komuś źle z oczu patrzy. Tu nie ma miejsca na jego odczucia tak jak i opinie sąsiadów.
Btw. Podobno nie
odrębną kwestią jest to, że są osoby które są s----------i, robią przekręty, uprzykrzają życie sąsiadom, a g---o im można zrobić, bo albo nie ma żadnych twardych dowodów, albo świadków (zastraszeni, przekupieni).. nie żyjemy
@luk04330: to nie mają "organy" się nad tym "pochylać" tylko odpowiednią opinię wydaje psychiatra i psycholog, urzednik nie ma kwalifikacji do wydawania takich opinii.
@gregor40: tia, "bardzo dobrze", gdyby sądy były nieomylne, a ludzie którzy byli ofiarami nie stawali się, w oczach sądu, oprawcami, to by było MOŻE i OK (chociaż nie do końca, bo jest coś takiego jak resocjalizacja i kazdy ma prawo do "świeżego startu"), ale tak nie jest i takie piętnowanie ludzi nie powinno się odbywać.