Wpis z mikrobloga

Namówiłem w końcu kolegę żeby zrobił to pozwolenie. No ale mamy wątpliwości. Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Kumpel w przeszłości był karany dwukrotnie są pobicie, minęło od tego czasu 11 i 12 lat wiec powinno ulec to zatarciu, ale wyczytałem, ze WPA może wydać decyzje odmowna pomimo zatarcia. Jak jest w rzeczywistości?

U mnie problemu nie było, tez miałem zatarcie ale ja z kolei karany nie byłem za przestępstwo przeciwko osobie czy mieniu. A z tego co wyczytałem to odmowa w przypadku osoby z zatartym wyrokiem może zostać wydana na podstawie potencjalnego zagrożenia dla bezpieczeństwa publicznego. To tyczy się wyłącznie wywiadu środowiskowego? Czy w ogóle nadal robią te wizyty dzielnicowego?

#bron #strzelectwo
  • 24
@gregor40: No i? Mi to zwisa, jak przejdzie testy psychologiczne i psychiatryczne, jak wyrok będzie zatarty to czemu miałby nie dostać? Uważasz, że się przez te lata nie mógł zmienić? Jak miał wyroki jak miał kilkanaście lat, a teraz ma 30? Ile lat musi wg. Ciebie minąć, żebyś stwierdził, że człowiek mógł się zmienić?
@Vein: A byłeś na testach na broń? Bo ja byłem i to trochę pic na wodę, nie wierzę, by były w stanie wychwycić wszystko. Szczególnie jak ktoś do nich przygotuje.

Jeśli się zmienił - wspaniale. Nikt mu nie odmawia pracy czy prawa jazdy.

Odwrócę pytanie - jaką masz gwarancję, że się zmienił? Że, jeśli w drodze na strzelnicę zajedzie komuś drogę, a ten ktoś, frustrat, urwie mu w złości lusterko -
@gregor40: a jaką masz pewność, że kolega nie wyciągnie siekiery z bagażnika i łba temu drugiemu nie #!$%@?? Albo nie rozjedzie kogoś na pasach kto go zirytuje, bo za wolno będzie przechodził? To może mu upierdzielimy ręce przy samej dupie i zabierzmy prawo jazdy? Maczeta na krótki dystans jest niebezpieczniejsza niż broń palna.
@Vein: argument ad absurdum. Jednak broń palna to jest hobby i nie każdy musi ją posiadać. Większość może. Ale jeśli ktoś popełnił umyślne przestępstwo przeciwko osobie, dwa razy, to może nie koniecznie powinien....