Wpis z mikrobloga

#bitcoin odnośnie "zderzacza Bitcoinów" policzyłem szacunkowo prawdopodobieństwo trafienia klucza prywatnego do adresu, który zawiera jakieś BTC.
- Założyłem bardzo optymistycznie, że mój komputer byłby w stanie sprawdzić 300 tys. kluczy prywatnych na sekundę.
- Jest obecnie około 26 milionów adresów zawierających co najmniej 0.001 BTC (czyli co najmniej kilkadziesiąt polskich złotych)
- Wszystkie klucze prywatne jakie są możliwe to 2^160
- przyjąłem, że z jednego klucza prywatnego można wytworzyć jeden adres co nie jest prawdą bo jest kilka formatów adresów ale dla potrzeb tych obliczeń, nie jest to istotne.
Z obliczeń wyszło mi, że trafienie "szóstki" w najbliższym losowaniu Lotto jest 42 195 349 747 685 085 597 bardziej prawdopodobne, niż to, że mój komputer znajdzie co najmniej 0.001 BTC w ciągu najbliższych 10 lat.
¯\_(ツ)_/¯ Czas zagrać w totolotka.
handshake - #bitcoin odnośnie "zderzacza Bitcoinów" policzyłem szacunkowo prawdopodob...

źródło: comment_9WfxW2nBffUSB4OoKt5wHzimJHVv2vpH.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
@handshake: ale wiesz jak to jest z prawdopodobieństwem, możesz trafić za pierwszą próbą albo za ostatnią z całego przedziału dostępnych szans, prawdopodobieństwo ciągle będzie zachowane , dlatego padają wygrane w totka nawet jak ktoś gra raz w życiu
  • Odpowiedz
@rysiekryszard: @cyberpunkbtc: @handshake: @Naczelny_Cenzopapista:

Prawda jest taka że te wszystkie wyliczenia są mało warte, bo zakładają jakieś teoretyczne niczym nieuwarunkowane generowanie liczb losowych

Ciakawy jestem jaka bylaby szansa dostania kluczy Satoshiego gdyby dorwać jego kompa z 2009 i cofnąć datę do chwili generowania

https://pl.wikipedia.org/wiki/Generator_liczb_losowych

Największą zaletą generatorów pseudolosowych jest ich szybkość, często też mają lepsze właściwości statystyczne niż generatory sprzętowe. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że mając
  • Odpowiedz
Ciakawy jestem jaka bylaby szansa dostania kluczy Satoshiego gdyby dorwać jego kompa z 2009 i cofnąć datę do chwili generowania

@atari_XE: Ciekawość może być bardzo dobra. Spróbujmy dowiedzieć się czy Satoshi tworząc projekt oparty na kryptografi, popełnił szkolny błąd dobierając kiepski generator czy może wziął taki, który ma dobre cechy ;)

Na szybko googlając można dojść do tego, że Satoshi generator pseudolosowy zaczerpnął z OpenSSL...
  • Odpowiedz