Wpis z mikrobloga

Zamierzam sobie upgrade'ować kompa - inna płyta główna, procek, RAM DDR4. W tych 3 podzespołach chcę się zmieścić w 4 tys. zł. Myślałem nad Intelem i9 9900k oraz Ryzen 1920X, bardziej coś przemawia do mnie ten intel, choć i tak nie jestem w 100% pewien wyboru. Może macie jakieś inne propozycje co do procka? Lub swoją opinię na temat tych, które wymieniłem?
Komputer ma służyć przede wszystkim do grafiki, kompilowania jak i grania - wiadomo, każdy lubi pograć w jakieś fajne gierki z dobrą grafiką :D

#pcmasterrace #komputery #informatyka #intel #amd #kiciochpyta
  • 17
Celowałem w 3466-3600 MHz 32GB.

@mirekkomputronikel: Nie zmieścisz się cenowo, lepiej brać 3000C15 2X16GB od Microna na e-die'ach i kręcić do 3600. Bardziej opłacalny pewnie też będzie ryzen 3700X z jednym 8 rdzeniowym chipletem, gorzej z płytami, bo nawet Gigabyte X570 Aorus Elite kosztuje 235 €, ale zobaczymy, bo może warto będzie wziąć którą z topowych X470 na przecenie jeżeli pcie 4.0 do raidu nvme ci zbędne, bo na chwilę obecną
@mirekkomputronikel:
Ryzen 3700X, Crosshair VIII, Crucial Ballistix Sport LT 2x16GB 3000C15, Scythe Fuma 2, RTX 2060 Super, 750W zasilacz corsaira z serii RM, dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 500GB i do tego jakaś ładna obudowa.

Przepłacasz tutaj tylko za płytę myśląc o przyszłorocznym upgradzie na poprawioną 12-stkę, 16-stkę w przyszłym roku na Zen 3 jak już ogarną opóźnienia i poprawią infinity fabric.
@Pustulka: Obudowę mam, dyski mam, zasilacz dobry mam, na razie jedynie chcę kupić proca, ram i płytę, a za kilka miesięcy nową kartę graficzną - na razie będzie działać na moim R9 290

A właśnie co do chłodzenia - przeszło mi przez myśl gotowe chłodzenie wodne, tylko czy to ma jakiś sens kiedy nie chcę kręcić proca?
A właśnie co do chłodzenia - przeszło mi przez myśl gotowe chłodzenie wodne, tylko czy to ma jakiś sens kiedy nie chcę kręcić proca?

@mirekkomputronikel: Nie ma to sensu w obu przypadkach, bo pompki są awaryjne, czasami jest też problem z płynem w środku tworzącym kolonie bakterii, trwałość tego rozwiązania jest kiepska, a nie są też cichsze od rozwiązań powietrznych, więc według mnie bezsens.