Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
#piwowarstwo

Mieliście kiedyś tak, że była pianka na górze, warstwa drożdzy tak z kilka cm niżej, część normalnie opadnieta.

A teraz ta warstwa w środku tak jakby puchnie i wygląda jakbym tam martwe płody trzymał xD

Pójdzie w kanał?

Zwykle pale ale +citra + us05

Jedynie dodałem tabletkę whrilflock do gotowania. To jej wina? Było odcedzane po chłodzeniu.
hpiotrekh - #piwowarstwo

Mieliście kiedyś tak, że była pianka na górze, warstwa droż...

źródło: comment_VqXYMDnUkhPLK3IBGXwjXcMv6tYRSFMb.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zobacz jak to wygląda i czy nie śmierdzi zbytnio


@zipster: @hpiotrekh: Fermentujące p--o śmierdzi różnymi rzeczami, ale po fermentacji drożdże po sobie sprzątają, dlatego zapach podczas fermentacji to żaden wskaźnik czegokolwiek. Poczekaj, wylać zawsze zdążysz.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@lunga: tak, przed napowietrzaniem puściłem przez pończoche, ale chmielu trochę na pewno się przedostalo. To i może whrilflock poszedł i teraz się grudzi.
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: piekny przełom zimny wywołany whirlflockiem, za pare dni opadnie na dno i będzie klarowne piwko. Jakbyś jednak chciał wylewać, to ja po to wpadne( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Nivele: ogólnie to warto go dodawać?
Kiedyś mech wrzucałem ale nie widziałem zbytnio efektu. A właśnie chcę od jakiegoś czasu zrobić jasne, klarowne p--o. I za każdym razem coś tam mi pływa xD
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: jak chcesz klarowne to jest ok, sam czasem używam ale wtedy daje wiecej chmielu na aromat i zacieram bardziej na słodko, bo mam wrażenie że piwa są ciut płytsze i to mocne wytrącanie białek troche z sobą zabiera. Mech u mnie się sprawdzał bardzo podobnie.
  • Odpowiedz