@zipster: @hpiotrekh: Fermentujące p--o śmierdzi różnymi rzeczami, ale po fermentacji drożdże po sobie sprzątają, dlatego zapach podczas fermentacji to żaden wskaźnik czegokolwiek. Poczekaj, wylać zawsze zdążysz.
@lunga: tak, przed napowietrzaniem puściłem przez pończoche, ale chmielu trochę na pewno się przedostalo. To i może whrilflock poszedł i teraz się grudzi.
@hpiotrekh: piekny przełom zimny wywołany whirlflockiem, za pare dni opadnie na dno i będzie klarowne piwko. Jakbyś jednak chciał wylewać, to ja po to wpadne( ͡°͜ʖ͡°)
@Nivele: ogólnie to warto go dodawać? Kiedyś mech wrzucałem ale nie widziałem zbytnio efektu. A właśnie chcę od jakiegoś czasu zrobić jasne, klarowne p--o. I za każdym razem coś tam mi pływa xD
@hpiotrekh: jak chcesz klarowne to jest ok, sam czasem używam ale wtedy daje wiecej chmielu na aromat i zacieram bardziej na słodko, bo mam wrażenie że piwa są ciut płytsze i to mocne wytrącanie białek troche z sobą zabiera. Mech u mnie się sprawdzał bardzo podobnie.
Mieliście kiedyś tak, że była pianka na górze, warstwa drożdzy tak z kilka cm niżej, część normalnie opadnieta.
A teraz ta warstwa w środku tak jakby puchnie i wygląda jakbym tam martwe płody trzymał xD
Pójdzie w kanał?
Zwykle pale ale +citra + us05
Jedynie dodałem tabletkę whrilflock do gotowania. To jej wina? Było odcedzane po chłodzeniu.
Będę obserwował
@zipster: @hpiotrekh: Fermentujące p--o śmierdzi różnymi rzeczami, ale po fermentacji drożdże po sobie sprzątają, dlatego zapach podczas fermentacji to żaden wskaźnik czegokolwiek. Poczekaj, wylać zawsze zdążysz.
Kiedyś mech wrzucałem ale nie widziałem zbytnio efektu. A właśnie chcę od jakiegoś czasu zrobić jasne, klarowne p--o. I za każdym razem coś tam mi pływa xD
Komentarz usunięty przez autora