Wpis z mikrobloga

Kurcze, zobaczyłem jakiegoś durnego mema z sundaczem, że łojciec kupił synowi CoD 4. No i mi się przypomniało jak 3-4 lata temu (jakoś tak latem jak wieśmin 3 wychodził) pewnego dnia tata do mnie zadzwonił, słyszę, że jest w jakimś sklepie, akurat chyba tydzień przed moimi urodzinami, i się pytał czy ja mam kartę graficzną lepszą od GTX 660. Ja od razu skumałem, że chodzi o wieśka, bo sam wcześniej sprawdzałem wymagania, ale kurde, serce mnie zabolało gdy mu mówiłem, że nie, że ta gra u mnie nie pójdzie (wtedy to w ogóle miałem tylko lapka). Ehh, taki fajny pomysł miał a niestety nie wyszło. No nie wiem, gównowpis ale feelsy mnie złapały.
Macie jakieś podobne historie? Rodzice są w stanie trochę zrozumieć waszą pasję do grania? Mój tata swego czasu lubił sobie popykać w Battlefielda na singlu, ale od paru lat już mu się nie chce.
#gry #feels #rodzice
  • 14
@Shellthorn: po pierwsze starość, po drugie steam. Steam ubił celebrowanie grania na PC nic nie oferując w zamian. Na to nie ma lekarstwa poza konsolami, ale to nie o to chodzi. Na starość też nie, ale za to są pewne sposoby. Trzeba uzbroić się w krytykę i sceptycyzm. Nie kupować gier na hurra, bo kiedyś człowieka nie było stać a teraz go stać. I tak nie pograsz, bo większość gier obecnie
@Hans_Olo: Dlatego zawsze wolałem produkcje bardziej otwarte, typu AOE, Tropico, Rim World. Te wszystkie sieciowe strzelanki to już nie dla mnie. Wstępnie lubiłem popykać w CS ale wqrwia mnie to chociazby to, jak inni grają na pamięć, np. rzucanie granata z idealnie ustawionej pozycji, nacelowany idealnie w konkretny punkt, tak żeby trafić w idealnie konkretny punkt na mapce. Już za stary jestem na takie zręcznościowe produkcje, wolę strategie HOI4, EU4, Witchera.
@Hans_Olo: sam Steam jest tylko częściowo winny, bo to międzynarodowa społeczność zagłosowała na niego portfelami, jednak osobiście doskonale pamiętam, jak próbowano nas oczarować obiecankami typu "nieograniczony dostęp do biblioteki gier, gdziekolwiek byś nie był", szkoda tylko że były to tylko obiecanki cacanki. W tamtym czasie pamiętam jak na pewnym popularnym polskim forum o grach ostrzegałem ludzi, że głosowanie portfelem na steam długodystansowo jest kiepskim pomysłem, to mnie wyśmiewano, dzisiaj krytyczne głosy
@drzuo: E tam, nie mów tak ( ͡° ʖ̯ ͡°) Zwłaszcza, że miałem wtedy lapka więc trochę ciężko tu z wymianą grafiki.
Ale faktycznie rok później powiedziałem, że chciałbym sobie kupić nowego kompa i użyłem argumentu, że "chcieliście mi kupić wiedźmina, to pomóżcie mi z kupnem kompa na którym on pójdzie" :D
@Hans_Olo: Zgadzam się z tym, że są stare gry które są bardzo dobre (choć pewnie po prostu pamiętamy tylko perełki), ale z tą celebracją i wkładaniem płyty to jest jakaś magia której ja nie rozumiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale no, jak uważasz stary.
A ja tam jestem zadowolony ze Steama. Co z tego, że jest "zawalony" grami jak i tak jego algorytm stara Ci się podsuwać
@Chlejus: Nie jest, na GOGa wcale nie wychodzi dużo (współczesnych) gier. Zresztą nawet widać po ich działaniu, że nie silą się na konkurowanie ze Steamem tylko robią sobie dobry PR z tym super-launcherem i liczą tylko na stałą klientelę w postaci ortodoksyjnych przeciwników DRMów.