Wpis z mikrobloga

#programowanie #csharp #wpf

Zastanawiam się jak mogłem żyć kiedyś bez kontenerów wstrzykiwania zależności? W poprzedniej firmie mieli masę rzeczy zrobionych na WPFie i funkcjonowali bez MVVMLight jakimś cudem wlekąc po klasach referencje ()

Dzisiaj musiałem zrobić na szybko pewien utility projekcik, to pierwsze co zrobiłem oczywiście to zapięcie do niego MVVMLight. SimpleIoc + Messenger + DispatcherHelper i 90% gównobloatu odpada na dzień dobry. 3 godzinki, pyk pyk a kod wynikowy dosłownie sterylny. Wszystkie strategiczne klasy siedzą grzecznie w pojemniku i jednocześnie są wszędzie dostępne w razie potrzeby. Odbieracze wiadomości mają w dupie skąd się biorą a wysyłacze mają w dupie kto tego słucha i wszystko działa.

Ale jak ktoś tego nie zobaczy w akcji w jakimś nieco większym projekcie, to chyba się nie przekona do tego tak łatwo ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kebab-case: Bez niego jest niemiłosierny syf w kodzie. Mamy taki jeden projekt, gdzie mamy sterowanie kilkoma rodzajami maszyn na raz i każda ma swoją specyfikę... ale też elementy wspólne. Dzięki odpowiedniej segregacji można było po prostu dać te interfejsy/klasy jako argumenty konstruktorów, wrzucić to w kontener a on sam już przy tworzeniu instancji tworzy sobie co trzeba, przekazuje w argumentach i wszystko z--------a w kilku linijkach bez nawet dotykania instancji
  • Odpowiedz
Jeżeli coś jest nietestowalne to jest po prostu źle zaprojektowane

@kebab-case: Raczej nie ma czasu na robienie takich testów jakie byłyby potrzebne aby stwierdzić czy wszystko dobrze działa. U nas mówimy o zastosowaniach pokroju komunikacja z PLC i sterowanie maszyną, nie widzę tutaj zastosowania dla testów jednostkowych. Więcej byłoby kombinowania niż faktycznego pożytku. Lepiej po prostu zapiąć wszystko ze sobą, klikać z GUI tak jak użytkownik by to robił i
  • Odpowiedz
@Khaine: NIe muszą być testy jednostkowe. Mogą być testy end to end, które sprawdzają czy są spełnione cosy z poszczególnych user story, dzięki temu chociaż wiesz czy nie zrobiono jakiejś regresji w kodzie
  • Odpowiedz
@kebab-case: Nie no, end-to-end to akurat muszą być xD Jak inaczej można by w ogóle cokolwiek sprawdzać? Testerzy mają porobione scenariusze w Squashu i są informowani kiedy coś co mogło mieć potencjalnie wpływ zostało dotknięte, żeby mogli przelecieć je od nowa.

Mój sceptycyzm tyczy się przede wszystkim testów jednostkowych, które generalnie uważam często za zbędny i kosztowny bloat, który nic konstruktywnego nie wnosi w ostatecznym rozrachunku. W tym projekcie z
  • Odpowiedz
@kebab-case: No to u nas nie zrobisz automatycznych end-to-end, po prostu ¯\_(ツ)_/¯ A przynajmniej nie w tym konkretnym projekcie o którym mówię. Tzn dać to się da i parasol w dupie otworzyć, ale nie jestem pewien czy dysponujemy przenośną aparaturą pomiarową do porównywania stanu faktycznego z tym co się kręci w kodzie xD Tzn dysponujemy - nazywa się "oczy" xD

To nie taka prosta sprawa jak w komunikacji między frontem
  • Odpowiedz
@kebab-case: Jak jest kasa i czas, to się można bawić ¯\_(ツ)_/¯ I to też jest pytanie o jakim hardware mówimy, bo hardware to zarówno jakiś sterownik, któremu się bajty raczej nie poprzestawiają jak i urządzenia pomiarowe oraz mechaniczne, które są tutaj największym problemem - szczególnie że maszyna ma pracować w dosyć ekstremalnych warunkach i nawet nie wiemy czego się spodziewać.

Po prostu i tak zawsze się skończy tak, że ktoś
  • Odpowiedz