Wpis z mikrobloga

Czy to normalne że CPU laptopa nagrzewa mi się do 92-95 stopni? Model to Asus Vivobook pro N580GD, CPU I7-8750H 2.2/4.1 w booscie, 6/12, undervolting zrobiony o -0.115V, temperatury co prawda spadły o te 10 stopni, ale tylko na pulpicie( jak miałem 47-50, to aktualnie mam 38-40).Jak grałem w minecrafta na rozdziałce 320x200 to skakało właśnie do 95C XD.Jakieś propozycje?
#gownowpis #pytanie #pytaniedoeksperta #laptopy #asus #pcmasterrace #overclocking #kiciochpyta
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Megawonsz_dziewienc: mam gwarancję do grudnia 2020 ( ͡° ʖ̯ ͡°) dzwoniłem do Asusa, mówią że to spowoduje utrate gwaracji, z drugiej strony x-kom, gdzie kupowałem laptopa mówi że tej gwarancji się nie utraci, o ile będzie zrobione to tak jak powinno byc ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Szalaputka: U mnie po pol roku w środku laptopa było sporo kurzu pokrywającego mobo i wszystko inne. Występował throttling a cpu w stanie spoczynku dochodziło do 70C+ nie mówiąc o włączeniu przeglądarki bo wtedy było 95c i więcej. Jak wyczyściłem to wszystko wróciło do normy czyli jakieś 40-50c
  • Odpowiedz
@Szalaputka: Na moim starym laptopie jak uruchamiałem gry to nawet dobijało mi do 110C ... był na granicy wytrzymałości xD Ale się nie zjarał. Laptop był od Toshiby

Twoje temperatury nie są aż tak wielkie. Sprawdz na necie do ilu Twój procesor moze sie grzać itp, najlepiej sprawdz to pod kątem całego laptopa.

Jak nie na PL necie to na anglojezycznym znajdziesz na pewno coś
  • Odpowiedz
  • 0
@Szalaputka To normalna temperatura dla tego procesora. Można pokusić się o wymianę past bo mogą być fabrycznie źle naniesione i to da poprawę, ale rzędu 5 stopni w stresie.
  • Odpowiedz