Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@kijanka23: dodam także, że w przypadku mąki razowej ciasta nie da się "wyrobić", można ją tylko wymieszać, bo ma lepką, wodnistą konsystencję. Chyba, że to właśnie miałaś na myśli.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@skotfild: ja używam mąki żytniej razowej zakwaszonej, potem w różnych proporcjach orkiszowej, pszennej, chlebowej i razowej. Nie ma opcji aby to zagnieść.
@Jonn: ale nie ma to nic wspólnego z typem mąki. Mąka razowa to generalnie mielone pełne ziarno. Mąka razowa to typ 2000 i nie wpływa to na to, że nie jesteś wstanie ciasta zagnieść. Jak dodajesz do chleba mąkę żytnia, to nie ważne czy będzie to razowa czy t720, bo żyto ma bardzo mało glutenu. Możesz robić chleb pszenny i dodać pszenną razową i zrobisz piękny bochenek.