Wpis z mikrobloga

jakie auto polecacie do jeżdzenia głównie po mieście, myślę nad benzyna + LPG lub jakiś diesel ale wtedy bez filtra dpf.

Budżet 15k +- 5k (w przypadku dobrych ofert)
Rocznie robię +- 10kkm
Jeżeli chodzi o moc to chciałbym uzyskać minimum te 130 km (w przypadku 1.9 tdi), nie robię dużo km dlatego zależy mi też na radości z jazdy autem.
myślę nad :
audi a3 1.8t
audi a3 8p 1.9 tdi
audi a3 8p 2.0 na CR
astra h 1.8 wersja 140 km
volvo s60 2.4 d5

#motoryzacja #samochody
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@daredevil944: Jak cię rocznik nie zaboli to 2.0 turbo benzyna w volvo s40 200km no i lpg.

audi, bmw i merc odpadają :/ nie ta półka cenowa.

Opel omega jak rdzewienie cię nie przeraża 3.2 v6 i 218 km
  • Odpowiedz
wszystko przez to że ich tak mało jest, PD ogarniesz w tej cenie bez problemu

@daredevil944: co? CR też jest pełno, no ale trzeba mieć więcej pieniędzy bo to nowsze auto... To co masz to może starczy na powypadkowego z Niemiec do naprawy... Dlaczego 2.0TDI CR robione od 2008 roku miałoby być tak samo popularny w przedziale cenowym 15k PLN co 2.0TDI PD robione od 2003 roku?
  • Odpowiedz
od 2008 roku był tylko CR czy PD także stosowali? Idąc tym tokiem nie jest możliwe znaleźć CR bez filtra DPF (nie liczę wycinania)

@daredevil944: od RM2009 tylko CR (czyli poliftowy >06.2008). I CR każdy ma DPF. Wszystkie przed liftingiem są tylko PD, niezależnie co piszą sprzedawcy. PD w A3 nie są tak awaryjne jak piszą - nie mają problemów z pompą oleju.
  • Odpowiedz
@SpokojnyPan: dpf dwumasa i możliwe koszty rosną, kurde bądź tu mądry, czytam to polecają CR bo wcześniej były z nimi problemy, m.in. zapiekanie turbin, Ty znowu piszesz że wcale tak źle nie jest.

Niby można wyrwać 1.9 zrobić stage i mieć te 130 km, ale więcej już nie poszalejesz chociaż jednostka dużo bardziej pancerna.
  • Odpowiedz
@Elements: Auto do miasta - Omega 3.2 V6. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

@daredevil944: Kup sobie Corsę z 1.6 Turbo 150km, będziesz zadowolony.
  • Odpowiedz
@daredevil944: zależy jaki. Golf VI to spoko bo to 100% na CR. V były chyba tylko na PD oprócz kombi z 2007-08. Ogólnie PD też spoko, jedyną wadą to niby pękające głowice, ale miałem A3 z ty msamym silnikiem z prawie 400kkm i problemów z głowicą nie było, prócz wymiany uszczelki pod głowicą na 340kkm. Auto lata do dzisiaj u znajomego i to wersja z DSG. Silnik sam w sobie
  • Odpowiedz
@SpokojnyPan: teraz trochę mi w głowie namieszałeś ale na plus.

zastanawiam się jak dobrać w tym przypadku auto/silnik pod moje potrzeby.

Aktualnie wygląda to tak:
- codzienne dojazdy do pracy (w jedną stronę 10 km), niestety miasto więc jak jeszcze do pracy dojazd bez korków tak powrót bywa różnie - w takiej sytuacji siłą rzeczy nie ma się
  • Odpowiedz
@daredevil944: za małe przebiegi dla diesla by to miało sens, szczególnie po mieście. Szukaj benzyny, ewentualnie + LPG - wyjdzie taniej. A3 8P/Golf to w zasadzie najprostszy motor 1.6 MPI, do jazdy po mieście idealny dla tych aut. Ewentualnie doposażone A3 8L 1.8T, ale to już stare generacyjnie auto i bym się w nie nie pchał przy tych środkach. A3 8P to minimum. Ewentualnie 2.0FSI 150KM
  • Odpowiedz
@SpokojnyPan: tak jak piszesz, najlepsze by było proste 1.6 mpi z gazem ale wiem że z takim silnikiem będzie mi czegoś brakowało, dlatego wielka szkoda że do 8P nie wsadzali 1.8T. Jeśli chodzi o 2.0 FSI to odrzucam ze względu na koszta, wiem że przy mojej jeździe zje on ponad 10 litrów a aktualnie nie mogę sobie na to pozwolić.
  • Odpowiedz