Wpis z mikrobloga

@FabianoItaliano: filozoficzne podejście.
@prut: Dlaczego? Ja lubię poznawać rózne poglądy, jakoś starać się poszerzać horyzonty.
Sam w to nie uwierzę, ale przynajmniej się czegoś dowiem o innych. ()
  • Odpowiedz
@FabianoItaliano: nie "nawrócisz" mnie. Ja nie jestem w ogóle uduchowiony. Nie jesteś dla mnie żadnym oświeconym kapłanem jakiejś wszechenergii.
Ty byś mnie chętnie nawrócił ja bym Cię chętnie od tego odciągnął. Nie ma sensu Mireczku. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@hehexdlollmao: Wierzysz w proroctwa, czemu nie w płaską ziemię? Albo homeopatię? Jesteś antyszczepionkowcem? xDDD Proroków także miała prawie każda religia... A same proroctwa są na tyle mętne, że można je interpretować na setki sposobów... Potem ew zmienia się ich treść, żeby bardziej pasowały do tego, co niby miały zwiastować, podstawy manipulacji ciemnym ludem, bez wykształcenia. Ale teraz mamy XXI wiek!

@FabianoItaliano: Czego jak czego, ale jej mi nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@xandra: do poprawnej interpretacji proroctw można dojść, głównie z kontekstu, są też proroctwa bardzo oczywiste, jak na przykład to, że Mesjasz będzie z rodu Dawida czy że urodzi się w Betlejem, że umrze(btw proroctwo mówi o przebitych nogach i dłoniach, brzmi jak krzyż prawda?) itd
  • Odpowiedz
@hehexdlollmao: Nigdzie w Biblii nie ma informacji, że był to krzyż, jest określenie stauros - pal bądź ksylon - drewniana pałka.
Poza tym, jak zrozumieć kogoś, kto załóżmy, że widzi przyszłość taką jaka jest. Przykład, jak w XV wieku zinterpretować przepowiednię: Nie kupujcie BethaMaxów? (to tym magnetowidu, który się nie przyjął)? xDDD
  • Odpowiedz
  • 1
@xandra: wiarygodnosc naukowa i historyczna zerowa? Zerowa? Serio? To jaka jest ich wartosc Twoim zdaniem? Józef Flawiusz i Tacyt też mają zerową wartosc? Nie istnieli?
  • Odpowiedz
  • 0
@xandra: ciekawe jest to ze bawisz się w swiadome snienie i prawdopodobnie zahaczylas o obe a wypierasz istnienie sfery duchowej
  • Odpowiedz
  • 0
@prut o nie. Wasze stanowisko to zagiąć. Nie nasze. To Wy dorabiacie swoje ideologie do rzeczywistości. Należy pamiętać, że to nie Ziemia jest przystosowana do człowieka, a właśnie człowiek w drodze ewolucji do Ziemii. Taka mała dygresja na koniec po spadam spać. Dobrej nocy Wam wszystkim życzę!
  • Odpowiedz
@prut: A wiesz co to jest fabrykowanie historii? Naziści zorganizowali wyprawę "naukową", która miała znaleźć dowody na to, że są rasą panów. I nie bez powodu istnieje przysłowie: historię piszą zwycięzcy. Powszechnym procederem było pomijanie w kronikach pewnych wydarzeń, umniejszanie zwycięstwa wrogów czy wręcz wymazywanie pewnych wydarzeń bądź osób. Co za problem nieco przerobić teksty Flawiusza czy Tacyta? Weźmy choćby Kazimierza Wielkiego, dopiero po latach wyszło jaki był z niego
  • Odpowiedz
  • 1
@xandra: a skad wiesz ze istniejesz? Dlaczego istniejesz i po co?

Piszesz mi o fabrykowaniu historii w kontekscie tlumaczenia biblii jakby jakikolwiek władca mial w interesie jej manipulacje? Jestes niepoważna. Mamy 2019 rok, czytanie biblii przez katolikow w 99% odbywa sie w wigilie bozego narodzenia. W kosciels czytaja fragmenty, od lat te same na daną okazje, Ty serio uważasz, ze fabrykowanie to jedyny sposob ukrycia prawdy? Przeciez jeszcze do nie
  • Odpowiedz
@prut: Skąd wiem? Ponieważ myślę, przynajmniej przejściowo. Do śmierci. Potem czynności życiowe zanikną, a ja przestanę istnieć jak każde zwierzę. Dlaczego istnieję? Trafiło mi się być samicą ssaka z gatunku homo sapiens sapiens, istnieje by rodzić potomstwo przekazując im swoje cechy osobnicze, które pomagają mi przetrwać na tej planecie w środowisku w jakim się znalazłam. W przeciwieństwie do takich laureatów nagrody Darwina :D

Piszę o fabrykowaniu historii przez kler by uwiarygodnić
  • Odpowiedz
  • 0
@xandra: brakjje mi słów na twoje odwracanie kota ogonem, ja ci jedno, a ty mi drugie. Po co ja sie tu produkuje skoro ty nawet nie chcesz przeczytac ze zrozumieniem? Jestss ignorantka, zadufana w swpjej prawdzie, bezgraniczbie wierząca w potęgę swojego nieomylnego umyslu, dyskusja z toba nie ma sensu bo masz twardą glowe jak beton. Naaet chcialem dac ci argumenty do obalania katolocyzmu, ale ty nie zasługujesz nawet na na
  • Odpowiedz
@prut: Ale ja ci tłumaczę, że twoje argumenty są do niczego. Pochodzą z książki fantsy, wokół której narosło grono fanów, a z czasem cały kult. Kult, który dzięki umiejętnym manipulacjom tych najzagorzalszych jego krzewicieli urósł w potęgę dzięki naiwności tych mniej bystrych.

Niestety czasy się zmieniły i ludzie przestają wierzyć w baśnie, świętego Mikołaja czy wróżkę Zębuszkę... Takich książek fantasy powstało wiele, ale ty uparłeś się, że ta akurat jest
  • Odpowiedz