Aktywne Wpisy
Kolorowezworki +213
Zdałem sobie sprawę, że przepisowa jazda po Polsce jest nie lada wyzwaniem. Podczas moich ostatnich wyjazdów, których trasa łącznie to ponad 2k km, postanowiłem sobie, że będę jechał w 100% zgodnie z przepisami. W przypadku ograniczenia prędkości - tempomat +7km/h bo o tyle mniej więcej zawyża mój prędkościomierz. Inni kierowcy się zachowują jak jakieś małpy - podjeżdżają pod dupę, machają łapami, migają światłami, wyprzedzają i hamują przed maską, wyprzedzają na trzeciego, wyprzedzają
bugzer +1
#komputery #internet #pc #gry
Kiedyś byłem zapalonym graczem, ale nie mogłem sobie pozwolić na fajny sprzęt bo zwyczajnie mojego starego nie było na to stać. Od tego czasu mineło 15 lat, kupiłem swoje mieszkanie i wypadało by kupić jakiś fajny komputerek do gier, ale wypadłem z rynku na naście lat i kompletnie nie wiem gdzie szukać. Ile teraz trzeba wydać na PC, żeby pograć
Kiedyś byłem zapalonym graczem, ale nie mogłem sobie pozwolić na fajny sprzęt bo zwyczajnie mojego starego nie było na to stać. Od tego czasu mineło 15 lat, kupiłem swoje mieszkanie i wypadało by kupić jakiś fajny komputerek do gier, ale wypadłem z rynku na naście lat i kompletnie nie wiem gdzie szukać. Ile teraz trzeba wydać na PC, żeby pograć
Szczaw to dla mnie niezaprzeczalnie smak wiosny. W sklepach, oprócz sezonowego, świeżego szczawiu, dostępny jest także szczaw w wersji mrożonej i konserwowej, ale to już nie to samo. Bardzo znanym i lubianym daniem z kwaśnych
liści jest oczywiście zupa szczawiowa.
Maksymalna ilość szczawiu w potrawie powinna wynosić 90 gram i należy do niej zawsze dodawać jajko, śmietanę lub mleko. Zupa szczawiowa nie bez powodu podawana jest z jajkiem i śmietaną. Zawarty w tych produktach wapń
neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu
np. na ściany żołądka.
Przepis na zupę szczawiową:
– 100 – 200g wołowiny rosołowej
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/4 korzenia selera
– szczaw
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2-3 łyżki śmietany 18%
– 1 jajko
– 2 liście laurowe
– lubczyk
– sól, pieprz do smaku
– do podania – jajka ugotowane na twardo
– 3 średnie ziemniaki
Mięso umyć, wrzucić do garnka i zaleć zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i umyte warzywa,
gotować na wolnym ogniu. Podczas gotowania gdy pojawią się szumowiny zebrać łyżką cedzakową lub sitkiem.
Gdy warzywa będą miękkie wyjąć z wywaru, przestudzić, pokroić w drobną kostkę. Wywar przecedzić dodać szczaw, pokrojone warzywa, chwilę gotować. W między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, zalewamy
gorącą wodą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (gotowane ze szczawiem długo są twarde).
Ziemniaki sprawdzamy, nie mogą się rozpadać – dodajemy do zupy – bez wody w której się gotowały.
Do miseczki dajemy żółtko, śmietanę i odrobinę zupy. Dokładnie mieszamy, wlewamy do zupy, wsypujemy odrobinę
lubczyku suszonego. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.
Zupę zagotowujemy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą
oraz pieprzem. Zupa szczawiowa najsmaczniejsza jest z jajkiem ugotowanym na twardo. Do talerza wkładamy jajko
przekrojone na pół i zalewamy zupą. Smacznego.
#gotujzwykopem #szczaw #zupa #gzw #jedzenie