Wpis z mikrobloga

Zasięg w #njumobile na infrastrukturze #orange to jakaś tragedia.
2 km od centrum Torunia (starówki), 4/5 kresek LTE i "brak połączenia z siecią"
DK 10 odcinek Bydgoszcz - Toruń, przez ok 20% trasy całkowity brak zasięgu, w tym na prawie całej obwodnicy Bydgoszczy, jak już jest 5/5 kresek 3G to i tak "brak połączenia z siecią".
Odpowiedź nju:
"potwierdzamy występowanie zgłoszonych utrudnień w korzystaniu z LTE w podanej lokalizacji i okolicach ze względu na przeciążenie stacji. Na chwile obecną brak możliwości zwiększenia pojemności sieci LTE w tej okolicy."

Jak nie ma odpowiedniej infrastruktury dla danej liczby abonentów to nie przyjmuje się nowych, proste.

na DK 10 jednocześnie testowałem zasięg Plush od Plusa, ani przez chwilę nie było całkowitej utraty zasięgu.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Endrju9: nju to Orange. Po to są oferty na kartę żeby każdy mógł sobie sprawdzić gdzie i jak sieć działa. Poza tym skąd sieć ma wiedzieć gdzie będziesz z niej korzystał mój #rozowypasek ma jeszcze stara umowę podpisywana ponad 200km od miejsca w którym obecnie mieszka ()
  • Odpowiedz
xiaomi redmi 3

@Endrju9: Czyli pewnie brak obsługi b20. A duża część nadajników zasięgowych orange to lte800. Dlatego masz gorszy zasięg w trasie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wasky dzięki, teraz wszystko jasne. Wcześniej nie wiedziałem o istnieniu takiego problemu w xiaomi. Faktycznie nie obsługuje pasma 800 czyli bandu 20 a na nim Orange puszcza LTE poza miastem. Z tego co przeczytałem w internecie Plus od niedawna nie puszcza LTE na 800 tylko na 900 co by wyjaśniało lepszy zasięg Plusa.
  • Odpowiedz
@Endrju9: Jakoś bym tej aplikacji jakoś super nie ufał. Według specyfikacji redmi 3/4 nie ma pasma lte800 a nawet 900 chyba tez nie maja. Nawet jak kupiłeś w europie. Inaczej chyba jest z note 4. Pomieszali strasznie. Lepiej poczytaj gdzieś na forum czy zwykłe redmi ma któreś z tych pasm.

Tutaj np posiada tylko https://www.mgsm.pl/pl/katalog/xiaomi/redmi4standardedition/Xiaomi-Redmi-4-Standard-Edition.html
FDD LTE: 1800, 2100, 2600
TDD LTE: 1900, 2300, 2500, 2600 więc nawet brak 900.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Wasky faktycznie namieszane, okazało się że mam redmi 4a i wg niektórych stron ma pasmo b20 a nie ma pasma lte 900 czyli b8. Z kolei Orange ma w sumie 3 pasma LTE podczas gdy pozostałe sieci 4 tj. Nie ma b1 czyli 2100.
  • Odpowiedz