Wpis z mikrobloga

#energetyka Mirki, odczytałem dziś licznik EE i zgłupiałem. Po 37 dniach od ostatniego odczytu wyszło mi, ze mam zużycie 550 kWh. Dom nie jest powiedzmy energooszczędny ale BEZ JAJ. Standardowy dom, standardowe urządzenia. Większość oświetlenia to już led-y. Pralka, zmywarka, lodówka, piekarnik, thermomix. TV, kilka małych urządzeń sieciowych. Duże zużycie to bojler, to faktycznie trochę kręci bo codziennie 2xprysznic plus dzieci trochę zużywają. Ale że tyle?! To jest 13 kwh dziennie! Możliwe czy zacząć szukać czy mi się ktoś podpiął? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@plpi2018: Ja mam 404 za niecale 2msc więc mniej, ale z prądowych rzeczy to bojler działa kilka godzin dziennie, do tego komputer z godzinę dziennie, TV, urządzenia kuchenne, pralka 1x w tygodniu no i oświetlenie led. Myślę że mogłeś tyle nabić bo ja rzadko bywam w domu i nie mam dzieci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@plpi2018: 550x .55 to 300 zł.
Ja ci powiem że te dzieci jak myją się same tak nawet wiecej niż trochę.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bo sam mam.
A kuchnia jaka?
  • Odpowiedz
  • 0
@plpi2018: no jak prąd podejdzie do góry to moze zmienisz zdanie.
To nie jest problem techniczny tylko finansowy. Ja z płyt indukcyjna place 150 zł. Moja teściowa za prąd płaci 40 zł. Ale mieszka sama.
Czyli na spokojnie mógłbyś zaoszczędzić na prądzie 200 zł.x12 to 2400
  • Odpowiedz
  • 0
@plpi2018: aż sprawdziłem my w 2018 roku zużyliśmy 44m3 ciepłej wody za którą zapłaciliśmy 836 zł za samo podgrzanie.
Układ 2+2. Dzieci same się myją więc wody idzie jak cholera.
Woda grzana w kotłowni gazowej.
Czyli jesteś w stosunku do mnie 1600 zł w plecy.
Pytanie co z tym zrobisz.
  • Odpowiedz
  • 3
@plpi2018: wyłącz wszystko w domu, sprawdź czy miernik liczy. Podłącz jedna tradycyjna żarówkę o znanej mocy, sprawdź wskazanie przed i po 20 minutach. Będziesz wiedział czy dobre liczy. Potem możesz kupić w leroy albo innej castoramie miernik zużycia do gniazdka i szukać przyczyny.
  • Odpowiedz