Wpis z mikrobloga

#inzynieria #startup #solidworks

WTF. Napisałem aplikacje do Dassault Systemes o darmową wersję Solidworksa dla startupów. Wypełniłem wszystko zgodnie z prawdą i jakim cudem oni twierdzą, że najlepsza będzie dla mnie pełna roczna wersja z tym, że nie do zastosowań komercyjnych? Jaki jest cel tego, że mogę używać programu ale nie mogę na nim zarabiać? Wysyłał ktoś z was taką aplikację i otrzymał licencję do komercyjnego użytku?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jaki jest cel tego, że mogę używać programu ale nie mogę na nim zarabiać?

@badi1992: Autorzy Solidworksa: "Jaki jest sens rozdawania programu firmom za darmo, skoro nie mogę na nim zarbiać?"
  • Odpowiedz
@Goglez: skoro jest możliwość uzyskania darmowej licencji dla startupa to nie rozumiem po prostu dlaczego jest ona do celów niekomercyjnych. Startup przecież MUSI zarabiać kasę. W tym przypadku jeżeli rozdają licencję do użytku niekomercyjnego to nie widzę żadnej różnicy między tą wersją, a wersją studencką.
  • Odpowiedz
@badi1992: Spełniasz te warunki?

Mieć obrót roczny na poziomie niższym niż 1M USD

Prowadzić swoją działalność na terenie Uni Europejskiej (Polska), Stanów lub Kanady.

Mieć gotowy biznesplan i kilka referencji.

Zaprojektować innowacyjny fizyczny produkt, który może być zaprojektowany w oprogramowaniu CAD 3D.
  • Odpowiedz
@Goglez: pewności nie mają, wszystko to napisałem jedynie w aplikacji, ale nic więcej ode mnie nie wymagali. było z 10 pytań i na wszystko odpowiedziałem zgodnie z prawdą. Napisałem do nich maila czy to normalne, że uzyskałem wersje niekomercyjną, z której nie mogę skorzystać. Może faktycznie muszę im udowodnić to co wymieniłeś wyżej.
  • Odpowiedz
Może faktycznie muszę im udowodnić to co wymieniłeś wyżej.

@badi1992: Możliwe, jeśli to nie to to już nie wiem co, ja o taką licencję się nie starałem.
  • Odpowiedz
@badi1992: To może napisz do jednej z polskich firm zajmujących się dystrybucją SW, niekoniecznie do DS bezpośrednio. Solidexpert pisał gdzieś chyba o licencjach dla startupów
  • Odpowiedz