@bialyjakbialek: Ogarniasz przenośnię? Takie "jego słowo jest prawem" - więc jak stwierdzi [w ramach uprawnień nadanych przez durne prawo] że nie widzi podstaw, abyś posiadał broń, to nie dostaniesz pozwolenia.
@mecenas_z_piaseczna: ja to wiem, tamte czasy przeżywałem osobiście, chodziło mi o skojarzenie, że w dobie lotów kosmicznych taka szmata (wizualnie) jest dokumentem uprawniającym do posiadania broni ( ͡°͜ʖ͡°)
@NyanNyan: Ja ogarniam przenośnie ty z pewnością nie. Policjant nie jest od widzę ją ma wykonywać prawo ja nie widzi a papiery się zgadzają to ma pozwolenie wydać.
@bialyjakbialek: Jprdl. Riposta lvl "no chyba ty". Nieczęsto mam z takimi ignorantami do czynienia, więc proszę:
Art.10. 1. Właściwy organ Policji wydaje pozwolenie na broń, jeżeli wnioskodawca nie stanowi zagrożenia dla samego siebie, porządku lub bezpieczeństwa publicznego oraz przedstawi ważną przyczynę posiadania broni.
3. Za ważną przyczynę, o której mowa w ust. 1, uważa się w szczególności: 1) stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenie życia, zdrowia lub mienia – dla pozwolenia na
@NyanNyan: Czyli piszesz tylko o jednym rodzaju pozwolenia i to w dodatku najbardziej ograniczonego. Poza jak już tak wszystko sprawdzasz to sprawdź co to znaczy przenośnia.
@bialyjakbialek: Najbardziej ograniczonego? To jest jedyny rodzaj pozwolenia, który uwzględnia obronę osobistą. Nie jest obwarowany żadnymi dodatkowymi wymogami, typu chodzenie na zawody, etc. Ludzie wyrabiają pozwolenia sportowe i kolekcjonerskie bo na pewno nie mają nic innego do roboty, na bank nie dlatego, że "zwykłego" pozwolenia w tym kraju taki Kowalski praktycznie nie ma prawa dostać. To ma sens ( ͡°͜ʖ͡°)
Najbardziej ograniczonego? To jest jedyny rodzaj pozwolenia, który uwzględnia obronę osobistą. Nie jest obwarowany żadnymi dodatkowymi wymogami, typu chodzenie na zawody, etc.
Ludzie wyrabiają pozwolenia sportowe i kolekcjonerskie bo na pewno nie mają nic innego do roboty, na bank nie dlatego, że "zwykłego" pozwolenia w tym kraju taki Kowalski praktycznie nie ma prawa dostać. To ma sens ( ͡°͜ʖ͡°)
To jest jedyny rodzaj pozwolenia który wymaga regularnych badań
@bialyjakbialek: To, że trzeba przedstawić orzeczenie o byciu sprawnym na umyśle raz na 5 lat w przypadku pozwolenia na broń do obrony mienia lub osobistej, nie oznacza,że badań okresowych nie robi się w innych przypadkach (w 2016 roku zmienili ustawę i wspomina ona o badaniach okresowych także dla sportowców - czy ktoś znalazł kruczek, żeby to obejść, tego nie wiem). Ponadto policja
@bialyjakbialek: Ale co tu komentować? Jak masz chronić siebie, to nie będziesz nosił pod kurtką półautomatu czy pompki, więc to "ograniczenie" nie jest żadnym ograniczeniem. Czepiasz się na siłę.
Orzeł wylądował ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jeszcze trochę i ja będę miał. Ile czasu Co całość zajęła?
Ogarnij się te prawo stworzyli politycy a nie policja.
@NyanNyan:
@bialyjakbialek: Ale czy ja obwiniam tutaj policję za taki stan rzeczy? To jest konsekwencja istnienia idiotycznego prawa, nie jego przyczyna.
Napisałeś że jego słowo jest prawe więc wychodzi na to że obwiniasz.
Ja ogarniam przenośnie ty z pewnością nie. Policjant nie jest od widzę ją ma wykonywać prawo ja nie widzi a papiery się zgadzają to ma pozwolenie wydać.
Art.10.
1. Właściwy organ Policji wydaje pozwolenie na broń, jeżeli wnioskodawca nie stanowi zagrożenia dla samego siebie, porządku lub bezpieczeństwa publicznego oraz przedstawi ważną przyczynę posiadania broni.
3. Za ważną przyczynę, o której mowa w ust. 1, uważa się w szczególności:
1) stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenie życia, zdrowia lub mienia – dla pozwolenia na
Czyli piszesz tylko o jednym rodzaju pozwolenia i to w dodatku najbardziej ograniczonego. Poza jak już tak wszystko sprawdzasz to sprawdź co to znaczy przenośnia.
Ludzie wyrabiają pozwolenia sportowe i kolekcjonerskie bo na pewno nie mają nic innego do roboty, na bank nie dlatego, że "zwykłego" pozwolenia w tym kraju taki Kowalski praktycznie nie ma prawa dostać. To ma sens ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A z tą przenośnią toś
To jest jedyny rodzaj pozwolenia który wymaga
@bialyjakbialek: To, że trzeba przedstawić orzeczenie o byciu sprawnym na umyśle raz na 5 lat w przypadku pozwolenia na broń do obrony mienia lub osobistej, nie oznacza,że badań okresowych nie robi się w innych przypadkach (w 2016 roku zmienili ustawę i wspomina ona o badaniach okresowych także dla sportowców - czy ktoś znalazł kruczek, żeby to obejść, tego nie wiem). Ponadto policja
A resztę puszczamy mimo uszu?
A to ty z tych którzy uważają że broni służy jedynie do zabijania?