Wpis z mikrobloga

Chcę przenieść kotłownię z domu do budynku gospodarczego w którym nie było komina, więc chce zamontować komin systemowy. Mam w związku z tym problem, bo:

- producent komina mówi, że jeśli odległości od budynków i wysokość będzie zgodna z przepisami to nie trzeba nic zgłaszać
- wydział budownictwa mówi, że musi być pozwolenie na budowę komina
- projektant mówi, że nie potrzeba projektu i pozwolenia na montaż komina, bo nie będzie zmieniał struktury ani obrysu budynku
- kominiarz mówi "A kto tu będzie na wsi to sprawdzał, rób Pan i w dupie miej tych urzędników zasranych. Że Pan postawisz komin 3 metry dalej to nagle dym inny poleci?"

Co robić? #budownictwo #prawo #prawobudowlane
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pietrek3121: Kominiarz w zasadzie ma racje. Bardziej chodzi o to czy komin będzie samodzielną konstrukcją czy częścią budynku, bo o to pewnie nierobowi z wydziału chodziło.
  • Odpowiedz
  • 1
@chilon komin będzie osadzony na posadzce wewnątrz budynku, jego rozebranie będzie możliwe w każdym momencie bez naruszenia struktury budynku (kupiony gotowy komin systemowy)

@Fang możesz rozwinąć?
  • Odpowiedz
@pietrek3121 jesli zmieniasz powierzchnię zabudowy przez dobudowanie komina, to zglaszasz do urzedu (nie jest to pozwolenie na budowę tylko zgloszenie), jeśli komin budujesz w srodku budynku to możesz robić co chcesz zgodnie z obowiazujacymi normami, nie trzeba wtedy żadnych pozwoleń

jest jeszcze warunek zmiany użytkowania budynku, jeśli nie zmieniasz to tez nie zglaszasz (jesli w jakims budynku gospodarczym robisz kotlownie do 25kW (chyba tez do 60) to nie jest to zmiana
  • Odpowiedz
@pietrek3121: odishewo wypowiada sie jakby byl architektem, wiec moze skoryguje jezeli byly zmiany. Z tego co pamiętam to zmiana wysokosci budynku jest zmiana istotna, ale nie pamietam czy dotyczy to tez kominow czy dachu/attyki.
Przepisy sa w "warunkach technicznych dla budynkow i ich usytuowania"
  • Odpowiedz
@pietrek3121 z tego co pamietam to art. 29, 30, 31 prawa budowlanego

nie ma konkretnych przepisów mowiacych o kominie, tutaj trzeba trochę czytac miedzy wierszami i wyciągać wnioski patrzac szerzej na problem probujac zakwalifikowac zamierzenie do jakiegos punktu z ustawy
  • Odpowiedz
  • 0
@odishewo mam orzeczenie w identycznej sytuacji z 2016 sądu w Poznaniu, nadzór budowlany kazał rozegrać komin, złożyli sprawę w sądzie rejonowym - przegrali. Zlozyli odwołanie i wygrane.
  • Odpowiedz
  • 2
@czarnyzlybogdan ogólnie chce mocno przebudować ogrzewanie, panele do wody, pompa ciepła - ale jednak chce też mieć w razie czego zwykły piec, bo w razie wojny albo kryzysu zawsze sobie będę mógł ogrzać byle czym :)
  • Odpowiedz
  • 0
Ej a u was też jest coś takiego, że musieliście pisać do lotnictwa cywilnego? Czy tylko ja tak mam bo aeroklub obok?
  • Odpowiedz