Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jmuhha: mam w rodzinie dwóch lekarzy którzy wyjechali do Niemiec, z tego co pamiętam to mówili, że podobno łatwiej robić specjalizację czy coś takiego, nie pamiętam już bo wyjechali z 10 lat temu
@jmuhha: Miałem do czynienia z jedną polska farmaceutka i kilkunastoma lekarzami-emigrantami,kilku było śniadych ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°). Co ciekawe, kilka razy byli to Polacy i mieli całkiem inne podejście do pacjenta niż pamiętam z ojczyzny. Oczywiście na plus
@jmuhha: Farmaceutka poznała że jestem Polakiem bo proszac o środki przeciwbólowe to zamiast powiedzieć ibuprofen to poprosiłem o Ibuprom xD ona mi ma to (po polsku już) że Ibuprom to taka nazwa leku w Polsce ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Co do lekarzy. Byłem z różowym u ginekologa i okazało się że praktykę
@Ich_mag_Kaesekuchen: a w niemczech spotyka sie dużo takich prywatnych gabinetów stomatologicznych, czy praktyk lekarskich? U nas mówi się, że stomatolog to już na każdym "rogu". Jak rozumiem, lekarze tam raczej na zarobki nie narzekają?(o ile się orientujesz)
@jmuhha: Pewnie nie narzekaja,dlatego nie wymuszają dopłat za "lepsze" znieczulenie,to była plaga kiedy leczyłem się w PL. Ile zarabiają,nie wiem. Jeżeli chodzi o "prywatne" gabinety to tu każdy jest prywatny tylko ma podpisaną umowę z kasa chorych,a że kasa płaci za dużo więcej i dużo więcej niż w PL to chyba dlatego tak jest. Co mi się tutaj najbardziej podoba, to że przed każdym "ekstra" zabiegiem jak wybielanie zębów czy biała
@jmuhha: W Niemczech jest tez regionalizacja, tzn. np. jak chcesz miec praktyke lekarza rodzinnego to musisz czekac jak jakis inny pojdzie na emeryture lub od kogos odkupic praktyke. Nie ma wolnej amerykanki jak w PL.
@miki4ever: własnie gdzieś to czytałem. Nieźle :D Ale jeśli masz np. pracować u niego jako drugi lekarz to też musisz mieć jakby praktykę po kimś? Stomatologów też to dotyczy?
@jmuhha: jak dobrze pamietam ÄK liczy to w etatach. Wiec jak sa 3 etaty to moze byc i 6 lekarzy. Pamietaj tez, ze w Niemczech w sumie nie mozna pracowac na wiecej niz jeden etat, wiec jak pracujesz prywatnie na pol, to w szpitalu tez mozesz byc maksymalnie na pol.