Wpis z mikrobloga

#mydevil #linux
Poszukuje programu/skryptu, który będzie obserwował folder pod względem dodania, usunięcia, modyfikacji zawartości plików itp.
Potrzebuje prosty nieskomplikowany (nie kombajn) programu, który zapisze informacji w logach.
Wazne aby to działało na hostingu #mydevil. Będzie działać python/go/php/nodejs/
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yuim: super, ale potrzebuje narzędzia, które ktoś przetestował i może śmiało polecić i ma wsparcie społeczności.
Nie chce takiego narzędzia pisać od zera.
  • Odpowiedz
@mmaciejow: To jest mechanizm w linuksie, dlatego zwróciłem ci uwagę byś o nich poczytał. Masz moduły do pythona, które nie wymagają do działania toolsów (polecenia) w systemie. Kurde człowieku, nawet się nie starasz nic znaleźć.

lol

W tym czasie jak mi odpisywałeś (mimo wcześniejszego braku wiedzy w temacie) to nie dość, że znalazłem info jak można rozwiązać twój problem to jeszcze znalazłem pakiety w pythonie przez pip, zainstalowałem je i
Kryspin013 - @mmaciejow: To jest mechanizm w linuksie, dlatego zwróciłem ci uwagę byś...

źródło: comment_XCUAhO82acEoWVfx9iCJvD2TRGL6Peq1.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@yuim: ok rozumiem, ale jeżeli natywne nie mogę wywołać tego polecenia to żadne biblioteka nie pomoże. Chyba, ze sam zaimplementowała tą funkcje i nie korzysta z tego polecenia. Skorzystał bym z watchdog, ale nie mogę instalować paczek pip.
Nie chce na razie pisać do #mydevil ponieważ chciałem się dowiedzieć czy jest jakieś do tego narzędzie, które ktoś przetestował na tym hostingu lub można je używać bez instalacji.
  • Odpowiedz
@yuim: @Kryspin013: dziękuje za zaangażowanie, ale tak jak wspomniał nie mogę korzystac z pip. Wiem, że mogę to pobrać ręcznie, ale moze to posypać się przy zależnościach.
Za nim tutaj napisałem trochę poszukałem.
  • Odpowiedz
@mmaciejow: Gdzie niby napisałeś, że nie możesz korzystać z pip? No i skoro nie możesz korzystać w ogóle z narzędzi linuskowych ani nawet z pip to trochę bez sensu tagujesz #linux.

Druga sprawa, masz nazwę mechanizmu to szukaj w rozwiązaniach które możesz zaimplementować.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: wspomniałem o dwóch tagach więc osoby, które korzystają z tego hostingu więdza do czego mamy dostęp do jakich poleceń powłoki. Wspomniałem o pip w pierwszym komentarzy.
  • Odpowiedz
Wspomniałem o pip w pierwszym komentarzy.

@mmaciejow: mało logicznie, chyba każdy pomyślał, że są problemy z instalacją watchdoga a nie, że nie masz pip.
Druga sprawa, @Kryspin013 poświęcił Ci czas, w zasadzie rozwiązał problem, znalazł bibliotekę, która nie wymaga zależności, więc moim zdaniem wypadałoby mu dać plusika i jakoś to skomentować.
  • Odpowiedz
@passage: prościej było podać nazwę dla potomnych. W przyszłości może ktoś mieć podobny problem... Gdybym coś takiego znalazł to bym tutaj nie pisał, ale niektórzy tego nie rozumieją i wolą hejtować.
Dalsza dyskusja nie ma sensu...
Dziękuje za odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@mmaciejow: ale stary zdajesz sobie sprawę że wystarczy wpisać w google: inotify python
Ściągnąć bibliotekę i ją zainstalować. Nikt cię nie hejtuje ale też nikt nie ma zamiaru robić wszystkiego za ciebie.

W pierwszym komentarzu godzinę temu podałem Ci na tacy nazwę tego mechanizmu. Gdybyś tylko wpisał to w google i spróbował uruchomić liba bez pip to juz miałbyś to zrobione.
  • Odpowiedz
@mmaciejow: zainstalowałem inotify_test i działa. jakie polecenia wykonywałeś?
python3 example.py
Event(wd=1, mask=1073742080, cookie=0, name='foo')
flags.CREATE
flags.ISDIR
Event(wd=1, mask=256,
  • Odpowiedz
@yuim: tutaj sie wysrało, przy sprawdzaniu glibca. Co to za dystrybucja?

def _ensure_libc_loaded():
global _libc
if _libc is None:
_libc = ctypes.cdll.LoadLibrary('libc.so.6')
_libc.__errno_location.restype = ctypes.POINTER(ctypes.c_int)
  • Odpowiedz