#mydevil #linux Poszukuje programu/skryptu, który będzie obserwował folder pod względem dodania, usunięcia, modyfikacji zawartości plików itp. Potrzebuje prosty nieskomplikowany (nie kombajn) programu, który zapisze informacji w logach. Wazne aby to działało na hostingu #mydevil. Będzie działać python/go/php/nodejs/
@yuim: super, ale potrzebuje narzędzia, które ktoś przetestował i może śmiało polecić i ma wsparcie społeczności. Nie chce takiego narzędzia pisać od zera.
@mmaciejow: dałem ci nazwę mechanizmu który oferuje Linux, są do tego biblioteki w pythonie czy w innych językach. Poszukaj sobie, nikt nie da ci gotowego rozwiązania.
@mmaciejow: To jest mechanizm w linuksie, dlatego zwróciłem ci uwagę byś o nich poczytał. Masz moduły do pythona, które nie wymagają do działania toolsów (polecenia) w systemie. Kurde człowieku, nawet się nie starasz nic znaleźć.
lol
W tym czasie jak mi odpisywałeś (mimo wcześniejszego braku wiedzy w temacie) to nie dość, że znalazłem info jak można rozwiązać twój problem to jeszcze znalazłem pakiety w pythonie przez pip, zainstalowałem je i
@yuim: ok rozumiem, ale jeżeli natywne nie mogę wywołać tego polecenia to żadne biblioteka nie pomoże. Chyba, ze sam zaimplementowała tą funkcje i nie korzysta z tego polecenia. Skorzystał bym z watchdog, ale nie mogę instalować paczek pip. Nie chce na razie pisać do #mydevil ponieważ chciałem się dowiedzieć czy jest jakieś do tego narzędzie, które ktoś przetestował na tym hostingu lub można je używać bez instalacji.
@mmaciejow: w zasadzie mam do powiedzenia to co @Kryspin013, dostałeś odpowiedź jaki mechanizm w Linuksie to umożliwia. Gdybyś minimalnie się zainteresował to byś wiedział co i jak.
@yuim: @Kryspin013: dziękuje za zaangażowanie, ale tak jak wspomniał nie mogę korzystac z pip. Wiem, że mogę to pobrać ręcznie, ale moze to posypać się przy zależnościach. Za nim tutaj napisałem trochę poszukałem.
@mmaciejow: Gdzie niby napisałeś, że nie możesz korzystać z pip? No i skoro nie możesz korzystać w ogóle z narzędzi linuskowych ani nawet z pip to trochę bez sensu tagujesz #linux.
Druga sprawa, masz nazwę mechanizmu to szukaj w rozwiązaniach które możesz zaimplementować.
@Kryspin013: wspomniałem o dwóch tagach więc osoby, które korzystają z tego hostingu więdza do czego mamy dostęp do jakich poleceń powłoki. Wspomniałem o pip w pierwszym komentarzy.
@mmaciejow: mało logicznie, chyba każdy pomyślał, że są problemy z instalacją watchdoga a nie, że nie masz pip. Druga sprawa, @Kryspin013 poświęcił Ci czas, w zasadzie rozwiązał problem, znalazł bibliotekę, która nie wymaga zależności, więc moim zdaniem wypadałoby mu dać plusika i jakoś to skomentować.
@passage: prościej było podać nazwę dla potomnych. W przyszłości może ktoś mieć podobny problem... Gdybym coś takiego znalazł to bym tutaj nie pisał, ale niektórzy tego nie rozumieją i wolą hejtować. Dalsza dyskusja nie ma sensu... Dziękuje za odpowiedzi.
@mmaciejow: ale stary zdajesz sobie sprawę że wystarczy wpisać w google: inotify python Ściągnąć bibliotekę i ją zainstalować. Nikt cię nie hejtuje ale też nikt nie ma zamiaru robić wszystkiego za ciebie.
W pierwszym komentarzu godzinę temu podałem Ci na tacy nazwę tego mechanizmu. Gdybyś tylko wpisał to w google i spróbował uruchomić liba bez pip to juz miałbyś to zrobione.
@yuim: tutaj sie wysrało, przy sprawdzaniu glibca. Co to za dystrybucja?
def _ensure_libc_loaded(): global _libc if _libc is None: _libc = ctypes.cdll.LoadLibrary('libc.so.6') _libc.__errno_location.restype = ctypes.POINTER(ctypes.c_int)
Poszukuje programu/skryptu, który będzie obserwował folder pod względem dodania, usunięcia, modyfikacji zawartości plików itp.
Potrzebuje prosty nieskomplikowany (nie kombajn) programu, który zapisze informacji w logach.
Wazne aby to działało na hostingu #mydevil. Będzie działać python/go/php/nodejs/
Nie chce takiego narzędzia pisać od zera.
@mmaciejow: lel, poczytaj jak inotify działa
W tym czasie jak mi odpisywałeś (mimo wcześniejszego braku wiedzy w temacie) to nie dość, że znalazłem info jak można rozwiązać twój problem to jeszcze znalazłem pakiety w pythonie przez pip, zainstalowałem je i
źródło: comment_XCUAhO82acEoWVfx9iCJvD2TRGL6Peq1.jpg
PobierzNie chce na razie pisać do #mydevil ponieważ chciałem się dowiedzieć czy jest jakieś do tego narzędzie, które ktoś przetestował na tym hostingu lub można je używać bez instalacji.
Za nim tutaj napisałem trochę poszukałem.
Druga sprawa, masz nazwę mechanizmu to szukaj w rozwiązaniach które możesz zaimplementować.
źródło: comment_DockgRvAF4lVd6KDLbuxnZpiWgikPYka.jpg
Pobierz@mmaciejow: mało logicznie, chyba każdy pomyślał, że są problemy z instalacją watchdoga a nie, że nie masz pip.
Druga sprawa, @Kryspin013 poświęcił Ci czas, w zasadzie rozwiązał problem, znalazł bibliotekę, która nie wymaga zależności, więc moim zdaniem wypadałoby mu dać plusika i jakoś to skomentować.
Dalsza dyskusja nie ma sensu...
Dziękuje za odpowiedzi.
Ściągnąć bibliotekę i ją zainstalować. Nikt cię nie hejtuje ale też nikt nie ma zamiaru robić wszystkiego za ciebie.
W pierwszym komentarzu godzinę temu podałem Ci na tacy nazwę tego mechanizmu. Gdybyś tylko wpisał to w google i spróbował uruchomić liba bez pip to juz miałbyś to zrobione.
niestety sypie błędami.
File "example.py", line 6, in
inotify
python3 example.py
Event(wd=1, mask=1073742080, cookie=0, name='foo')
flags.CREATE
flags.ISDIR
Event(wd=1, mask=256,
def _ensure_libc_loaded():global _libc
if _libc is None:
_libc = ctypes.cdll.LoadLibrary('libc.so.6')
_libc.__errno_location.restype = ctypes.POINTER(ctypes.c_int)