Wpis z mikrobloga

co znasz poza esp?

@Analityk: a co znasz z takim ładnym wsparciem i darmowymi środowiskami, wieloma językami programowania itd? Jak dla mnie jedynie liczącym się układem jest właśnie ESP.
  • Odpowiedz
@defoxe: liczącym jedynie dla amatorów. W profesjonalnych zastosowaniach nikt nie będzie używał układu do którego nie ma pełnej dokumentacji, a biblioteki to bloby z nagłówkami od chińskiej firmy w których do końca wiadomo co siedzi.
  • Odpowiedz
od chińskiej firmy w których do końca wiadomo co siedzi.

@miszczo997: Ja tak tylko przypomnę o pewnych amerykańskich firmach i ich procesorach, w których też różne fiki miki siedziały. ¯\(ツ)_/¯

liczącym jedynie
  • Odpowiedz
@defoxe: Chodzi o implementacje stosu tcp/ip itd. Jak nie masz kodu źródłowego to nie wiesz gdzie jeszcze mogą latać twoje pakiety. A czasami takie moduły wysyłają ciekawe informacje, niby zakodowane ale. Z #!$%@? jak jest każdy wie. Nikt chińczykom zbytnio nie ufa.
  • Odpowiedz
Jak nie masz kodu źródłowego to nie wiesz gdzie jeszcze mogą latać twoje pakiety.

@Analityk: przecież możesz sobie analizować na bramie sieciowej co lata, z czego i gdzie. Ja żadnego podejrzanego ruchu z ESP nie zauważyłem i nie słyszałem by ktoś zauważył.

Nikt chińczykom zbytnio nie ufa.

Amerykanom też nie powinien. W obecnych czasach nigdy nie będziesz wiedział co tak naprawdę siedzi w układzie, czy to będzie noname chińczyk, czy
  • Odpowiedz
Co masz na myśli "pełna dokumentacja"?

@defoxe: dla esp8266 nie można znaleźć zestawu rejestrów, czy schematów blokowych peryferiów. Całą konfiguracja to właśnie skompilowane binarki z dostarczonymi nagłówkami.
  • Odpowiedz
dla esp8266 nie można znaleźć zestawu rejestrów, czy schematów blokowych peryferiów.

@miszczo997: możesz czymś takim zalinkować od konkurencji? Chciałbym się przyjrzeć.
  • Odpowiedz
no chyba tak skoro uważasz, że to kiepski klon

@passage: myślałem, że zaskoczysz mnie ty argumentami, że nie jest. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Taka pierwsza sprawa jaka mnie zastanawia to piny I/O. ATWINC ma ich 6. Pozostałe piny są albo puste (nc) albo jak rozumiem zarezerwowane na zasilanie lub z góry przypisane np. do I2C. Czyli jak przypuszczam - nie chcesz I2C a chciałbyś podłączyć LED?
  • Odpowiedz