Wpis z mikrobloga

Udało mi się dorwać pracę, w której korzystam z programów typu Excel, Access (SQL), PowerBI, Salesforce, JDE, Ariba itd. Generalnie raporty i analiza danych. Chcąc iść dalej i rozwijać swoje umiejętności w tym kierunku, co byście polecali? Jakieś tutoriale?

Generalnie teraz nakierunkowałem się na pogłębianie wiedzy nt. SQL, z SAPa póki co jakoś mocno nie korzystam a w przyszłości zastanawiam się nad nauką R, SAS oraz Pythona i/lub innego języka włącznie z rozpoczęciem studiów zaocznych związanych z informatyką lub ekonomią (np. infa+ekonometria). W pracy ciężko tak podejść i zapytać "Ej a może byście tu zaimplementowali Tableau, bo chciałbym się też i tego uczyć".

Czekam na Wasze wskazówki :)

#excel #sql #kiciochpyta #pracbaza . #datascience wolę nie wstawiać bo nie chcę zostać zjedzony przez ludzi, którzy faktycznie są naukowcami danych bawiących się w uczenie maszynowe/sieci neuronowe etc ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 12
@Analitykzbozejlaski1_- docisnij programy, których używasz, bo jeśli nie masz pomysłu na nic nowego (wnioskuję po wpisie na Mirko xD), to łatwiej i szybciej się wkręcić w technologie przez Ciebie aktualnie używane i na nich robić pitos
@Rewo96: Możesz sam z siebie coś polecić? Stawiam gila z nosa, że masz większą wiedzę w tym kierunku, a może mógłbyś polecić dobre praktyki/tutoriale korzystania z aplikacji wspomnianych przeze mnie wyzej?
@FantaZy: Nie no nie chodzi mi o znajomość wszystkiego po trochu, bardziej jestem nakierunkowany na Excel, SQL, i programy typu BI i ew. do wizualizacji tych danych np. Tableau. To raczej nie są bardzo od siebie rozbieżne tematy.
Ej a może byście tu zaimplementowali Tableau

@Analitykzbozejlaski1_-: Tableau? Bez przesady. Ktokolwiek używa profesjonalnie Excela i wspomina o Pie Chart jest jedynie godny pożałowania. Wykres kołowy (i temu podobne), który ma sens i zastosowanie w 1% przypadków jakiejkolwiek analizy danych i tak jest stratą czasu. A gdyby dorzucić do tego cały zestaw oprogramowania za niemałą kasę? Co takiego zrobisz w Tableau czego jeszcze nie umiesz w Excelu?

Jeżeli chcesz przedstawić dane
@YellowPinker: Czyli mówisz, żeby przebadać temat Dashboardów. Jakieś linki do wskazówek? Z SQL to co konkretnie zalecasz? Generalnie sam uczyłem się przez jakiś czas MS SQL i Oracle, ale od jakiegoś czasu mam zastój bo brakuje czasu.
@Analitykzbozejlaski1_-: Gdybym miał okazję urodzić się na nowo, skupiłbym się na tym:
MS SQL Server -> Power Query Power Pivot ze wskazaniem na biegły DAX, i rozumienie M, Excel w rozumieniu Dashboard (zmienne dynamicznie kontrolujące wyniki kalkulacji na jednym tylko arkuszu), czyli index/match, getpivotdata, formuły tablicowe i na zakończenie techniki wizualizacji danych aby to wszystko poskładać do kupy... może jeszcze trochę VBA. Dane wejściowe modelujesz już na poziomie SQL, star schema,
@YellowPinker: Super, dziękuję. Napisałem priv. Kurczę to Ci zagwozdka, planuję za ~ rok iść na studia zaoczne. I albo pójdę na informatykę lub ekonomię (metody ilościowe i jakościowe). Chociaż rozważam też kwestię podyplomowych z zakresu data science/big data. Ciezki mam wybór ( ͡° ͜ʖ ͡°)