Aktywne Wpisy
Blackol12 +2
Jak się najlepiej odezwać do laski po 10 latach, żeby nie wyszło cringowo? XD Za czasów liceum była spora chemia między nami.
1. Spróbować przez messengera? Bardziej formalnie, ale chyba z kilometra będzie czuć, że wiadomo po co piszę…
2. Snapchat? Niby bardziej luźno, ale chooy wie czy nadal ma i korzysta. Da się to jakoś sprawdzić? Z drugiej strony większa szansa, że snapa otworzy i nie odpowie… Mam jeszcze ją na liście
1. Spróbować przez messengera? Bardziej formalnie, ale chyba z kilometra będzie czuć, że wiadomo po co piszę…
2. Snapchat? Niby bardziej luźno, ale chooy wie czy nadal ma i korzysta. Da się to jakoś sprawdzić? Z drugiej strony większa szansa, że snapa otworzy i nie odpowie… Mam jeszcze ją na liście
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Kearnage_VxjFPHHMOh,q60.jpg)
Kearnage +159
Generalnie teraz nakierunkowałem się na pogłębianie wiedzy nt. SQL, z SAPa póki co jakoś mocno nie korzystam a w przyszłości zastanawiam się nad nauką R, SAS oraz Pythona i/lub innego języka włącznie z rozpoczęciem studiów zaocznych związanych z informatyką lub ekonomią (np. infa+ekonometria). W pracy ciężko tak podejść i zapytać "Ej a może byście tu zaimplementowali Tableau, bo chciałbym się też i tego uczyć".
Czekam na Wasze wskazówki :)
#excel #sql #kiciochpyta #pracbaza . #datascience wolę nie wstawiać bo nie chcę zostać zjedzony przez ludzi, którzy faktycznie są naukowcami danych bawiących się w uczenie maszynowe/sieci neuronowe etc ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Analitykzbozejlaski1_-: Tableau? Bez przesady. Ktokolwiek używa profesjonalnie Excela i wspomina o Pie Chart jest jedynie godny pożałowania. Wykres kołowy (i temu podobne), który ma sens i zastosowanie w 1% przypadków jakiejkolwiek analizy danych i tak jest stratą czasu. A gdyby dorzucić do tego cały zestaw oprogramowania za niemałą kasę? Co takiego zrobisz w Tableau czego jeszcze nie umiesz w Excelu?
Jeżeli chcesz przedstawić dane wizualnie,
MS SQL Server -> Power Query Power Pivot ze wskazaniem na biegły DAX, i rozumienie M, Excel w rozumieniu Dashboard (zmienne dynamicznie kontrolujące wyniki kalkulacji na jednym tylko arkuszu), czyli index/match, getpivotdata, formuły tablicowe i na zakończenie techniki wizualizacji danych aby to wszystko poskładać do kupy... może jeszcze trochę VBA. Dane wejściowe modelujesz już na poziomie SQL, star