Wpis z mikrobloga

Propaganda nauczycieli

Nauczyciele na wykopie: rząd nic nie zrobił. Wiedzieli o strajku od stycznia i nic nie zrobili. Mieli w dupie negocjacje, nie zasiedli do rozmów.

Fakty: propozycja podwyżki o 14,5% w tym roku (5% od stycznia już zrealizowane i 9,5% od września. W zeszłym roku wzrost wyniósł 5%). Przy wzroście pensji w gospodarce narodowej o 6%.

Czyli rząd nic nie zrobił, bo nie spełnił naszego postulatu wzrostu wynagrodzeń o 30%! W ciągu tego roku! A dają "tylko" 14,5%.

Szkoda, że premierem jest bezjajeczy Mateusz, bo inny już dawno zlikwidowałby kartę nauczyciela, włączył wszystkie dodatki do podstawy (sama 13 pensja to +8.5%) i zwiększył pensum do 24 godzin.
#strajknauczycieli #licbaza #4konserwy #neuropa #finanse
  • 49
  • Odpowiedz
@nowy_ja: Twoj drugi akapit ma zapędy manipulatorskie i propagandowe. Porownanie wzrostu płac nauczycieli z wzrostem pensji w gospodarce jest bez sensu, ponieważ wzrost plac w gospodarce jest staly, a w pensjach nauczycieli byla kilkuletnia stagnacja.
Po zaproponowanej podwyzce stosunek pensji nauczycieli do średniej krajowej wciaz bedzie gorszy niz kilka lat temu, a akceptujac propozycje nauczyciele zamykają sobie drogę do większych podwyzek w kilku najblizszych latach.
  • Odpowiedz
@giovan-a: o kolejna merytoryczna odpowiedź. I jaka kultura godna nauczyciela. Przypomnieć ci, kto wrzucał pasek nauczycielki z 30 letnim stażem, której nie chciało się zrobić awansu zawodowego sugerując, że tyle zarabiają nauczycie po 30 latach? Przypomnieć ci kto wrzuca propagandowe grafiki porównującepodstawę nauczycieli bez dodatków, ze średnią w przedsiębiorstwach, która to zawiera wszystkie dodatki?

Więc pytam: co jest nieprawdą? ZNP nie chce 30%? Rząd nie zaoferował 14,5%?
  • Odpowiedz
Porownanie wzrostu płac nauczycieli z wzrostem pensji w gospodarce jest bez sensu

@venomik: to dlaczego nauczyciele porównują swoją podstawę bez dodatków, do średniej w przedsiębiorstwach (przy okazji debile mylą ją ze średnią krajową), która to zawiera wszystkie dodatki?
  • Odpowiedz
Więc pytam: co jest nieprawdą? ZNP nie chce 30%? Rząd nie zaoferował 14,5%?

@nowy_ja: Gówno mnie to obchodzi. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

I jaka kultura godna nauczyciela.

Na Wykopie nie sprawuję funkcji nauczyciela. Nie wpisuje się to w moje 18 godzin pracy.
  • Odpowiedz
@giovan-a: dzięki za tę merytoryczną odpowiedź. Będę ja wrzucał na wykopie jako przykład waszej "wyższej" kultury. Bo jak widać wszędzie tam, gdzie pojawiają się argumentu, u was pojawia się tylko chamstwo.
  • Odpowiedz