Wpis z mikrobloga

No i drugi sezon dobiega końca. Czy jest lepszy od pierwszego? Sam nie wiem, raczej nie, powiedziałbym że obydwa są maksymalnie średnie. Serial ratują postacie i wątki z TOS ( w końcu to tylko ok 10 lat różnicy)
Niby Startrek Discovery ale to tylko z nazwy, tak jak z telewizją Discovery która teraz puszcza chłam, tak i statek Discovery zamiast odkrywać coś nieznanego, podążać tam gdzie nie dotarł nikt, odcina kupony serii i opowiada w zasadzie o niczym. Plusy zdobywa za Pike, Spocka, Enterprise i za inne sentymentalne odwołania do serii.

Polipoprawnośc jest podana tak nieumiejętnie i wali w łeb łopata tak nieudolnie że człowiek żenuje się gdy ogląda np. trudy związku homoseksualistów, i inne tego typu problemy załogi.
A przerysowane postacie kobiece są tak dominujące i wszystko wiedzące że drażnią. Napuszone chodzą po statkach i wygłaszają mowy, wygłaszają bo zero w tym emocji, luzu, frajdy. Każdy problem z którym musi mierzyć się załoga statku, główna bohaterka rozwiązuje w kilka sekund a jak nie ona to na pewno znajdzie się jakaś silna kobieta która sobie z tym poradzi.
Faceci to raczej służą jako statyści lub czarne charaktery. W pierwszym sezonie Lorca był naprawdę fajną złożoną postacią no ale był zły więc musiał przegrać, teraz mamy tak samo z Lilandem chociaż ten bohater jest raczej grubiej kreślony. W głupich czasach żyjemy gdzie naprawdę niedługo będzie wstyd być heteroseksualnym białym facetem. Szkoda że teraz $$ przysłaniają wszystko bo tylko o to chodzi w takich zabiegach. Nie mam nic przeciwko wielokulturowym zabiegom w filmach i serialach bo różnorodność jest dobra ale niech to będzie podane w inteligentny sposób a nie w taki nieudolny jak ma to miejsce w w tym serialu.

Oglądam sobie starą serie i pomimo 50 lat i wiadomo różnicy w efektach specjalnych to historie tam opowiedziane są z morałem, duszą, czuć tam westernowe klimaty i przygodę. A w Disco czuć co najwyżej zaduch polipopawnego bełkotu i nadęcie twórców że w ich mniemaniu robią coś wielkiego. Mają w rękach wszystkie karty i naprawdę ciekawe uniwersum, szkoda że to marnują.

#std #startrek #telewizja #seriale
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach