Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 811
W wieku 26 lat, mając ukończone studia pierwszego stopnia, zarabiam więcej niż mama - nauczycielka, która ma więcej lat doświadczenia niż ja życia, znacznie więcej spędziła edukując się (jakieś podyplomówki czy inne takie) i ma chyba wszystkie możliwe dodatki jakie może mieć nauczyciel.

I ona się ze mną zgadza, że obecnie żeby zostać nauczycielem to trzeba mieć albo spore pokłady powołania, albo nie mieć głowy na karku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#strajknauczycieli #edukacja #niewiemjaktootagowac #chwaliszsieczyzalisz
  • 355
  • Odpowiedz
@azetka: Czyli zarabiasz więcej niż 5,5k brutto? Bo tyle powinna zarabiać twoja mama jeżeli to co napisałaś wyżej jest prawdą.

@Thorkill: Jaki jest problem zarabiać 5.5k brutto w drugiej pracy po studiach? Jak testerom po roku doswiadczenia sie placi juz pod 10k netto na b2b, na uopie na pewno wiecej niz 5.5k
  • Odpowiedz
  • 91
@Thorkill: no zarabiam więcej. Czy to aż tak duża stawka? Nie wiem, bardzo nie narzekam, ale nie chciałabym mieć takiej wypłaty po tylu przepracowanych latach i takiego czasu włożonego w edukowanie się ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@azetka: no ale tyle się właśnie po studiach zarabia w Polsce co nauczyciel po większości kierunków. Ja jak przykładowo zobaczyłem stawki w automatyce to sobie dałem z tym spokój na wieki wieków bo to niewarte nerwów za takie nędzne pieniądze nawet mając studia skończone.
  • Odpowiedz
  • 49
@Thorkill: studia pierwszego stopnia = inżynierka lub licencjat, więc można je skończyć mając mniej lat
Fakt, udało mi się wbić do korporacji gdzie za wyniki ma się podwyżki. Ale takie jest sedno tego wpisu, jak się jest ogarniętym to da się spokojnie mieć wyższą stawkę niż nauczyciel.
  • Odpowiedz
@azetka: Na wykopie wszyscy zarabiają powyżej 5k brutto. To taki fenomen tego portalu że skupia samą elitę co widać w królujących tu tagach np: "daniel magical, "patostreamy" "Big Brother" itp.
W rzeczywistości z danych GUS-u wynika ze takie zarobki ma niecałe 20 procent pracujących Polaków. W tym około 95 proc. z nich otrzymuje je po skończeniu 40 roku życia.
  • Odpowiedz
  • 71
@Thorkill: ale wiesz, że na wykopie są różne grupy społeczne? Nie udzielam się pod żadnym ze wspomnianych przez Ciebie tagów.
  • Odpowiedz
@Thorkill: xD
Chyba nie doczytałeś, koleżanka wyraźnie nie pisze o stanowisku call center tylko czymś ambitniejszym. Jak jesteś intelektualnym i umiejętnościowym zerem to nawet po studiach będziesz do emerytury w macdonaldzie robić.
  • Odpowiedz
Chyba nie doczytałeś,

@Rabusek: Trolliku, rok pracy w korpo z zerowym wcześniejszym doświadczeniem, to masz ciągle przed nazwiskiem "junior" wypisane. Nikt ci więcej niż 3,5 k brutto nie da. Bo jesteś traktowany jak stażysta.
  • Odpowiedz
@Rabusek: Trolliku, rok pracy w korpo z zerowym wcześniejszym doświadczeniem, to masz ciągle przed nazwiskiem "junior" wypisane. Nikt ci więcej niż 3,5 k brutto nie da. Bo jesteś traktowany jak stażysta.

@Thorkill: Jeśli to Twoje doświadczenie to bardzo Ci współczuje. Ale niestety realia są inne, jak widzisz po odpowiedziach w wątku :)
  • Odpowiedz