Wpis z mikrobloga

@Dutch: Przecież Budka podwyższył te stawki (mam na myśli sprawy cywilne, nie wiem, jak to wygląda przy karnych urzędówkach. Co prawda Ziobro obniżył podwyżkę Budki o połowę, jednak nadal można mówić o podwyżce rzędu kilkudziesięciu procent.

BTW - po tym rozporządzeniu widać, jakim intelektualnym wałem jest Zbysiu Ziobro. Mam na myśli podział na stawki za postępowanie zwykłe i nakazowe/upomy. Trzeba być tytanem intelektu, żeby nie móc przewidzieć, czym to będzie
  • Odpowiedz
@Dutch: ja popierałem. Uważam, że państwo powinno dobrze płacić ludziom, którzy dla niego pracują, bez względu czy są to nauczyciele, urzędnicy, lekarze czy prawnicy na urzędówkach.
Wychodzę z prostego założenia, że wyższe pensje to zachętą dla pracowników o wyższych kompetencjach, a tym samym wyższy poziom usług publicznych. Ale ze tym musi iść racjonalizacja całego systemu.
  • Odpowiedz
@lrwmdsh_itt:

Przecież Budka podwyższył te stawki (mam na myśli sprawy cywilne, nie wiem, jak to wygląda przy karnych urzędówkach. Co prawda Ziobro obniżył podwyżkę Budki o połowę, jednak nadal można mówić o podwyżce rzędu kilkudziesięciu procent.

Wait what... Budka podwyższył wyborczym rzutem na taśmę, a Ziobro to cofnął :)
  • Odpowiedz
@Dutch: właśnie nie cofnął. Obniżył podwyżkę o połowę. Przykładowo przy postępowaniu zwykłym w cywilu, przy WPS 10.200 zł. było 2.400 zł., Budka podwyższył do 4.800 a Zbysiu obniżył do 3.600.
  • Odpowiedz
Pytanie do strajkujących nauczycieli - ilu spośród was popierało warszawski strajk prawników w 2015,

@Dutch: za co niby prawnicy mają dostać podwyżki, prawnicy to ludzie przez których dobre chłopaki muszą patrzeć na świat zza krat - powinni jeszcze dopłacać za to że pracują, a najlepiej wcale nie móc pracować. Zamiast podwyżek dla prawników powinni dać na madki i bezrobotnych
  • Odpowiedz