Wpis z mikrobloga

w miarę radzę sobie z wszystkimi obowiązkami domowymi, sprzątam, gotuję, piekę, ale jedna rzecz spędza mi sen z powiek... kompletnie na mam ręki do roślin ( ͡° ʖ̯ ͡°) gadam do nich, pielęgnuję, a nie chce mi wyrosnąć nawet #!$%@? rzeżucha.
#gownowpis #zalesie
  • 22
@Zmorka coś robisz źle. generalnie to jest kilka podstawowych zasad, których należy przestrzegać opiekując się roślinkami. roślinki muszą być regularnie podlewane i nawożone żeby miały dostęp do wody i składników mineralnych.
nie można ich za nadto moczyć bo zaczną gnić i pleśnieć. choroby grzybowe korzeni mogą się pojawić nawet gdy nie będziesz zbyt mocno podlewała swoich kwiatków. wystarczy, że ziemia będzie ciężka (ilasta lub gliniasta) i będzie miała nieprawidłowe stosunki wodno-powietrzne. w
@kissandfly: a rzeżucha? ( ͡º ͜ʖ͡º)
a tak serio, to dziękuję. Z tą ziemią to muszę doczytać, przyznam, że nigdy nie zwróciłam na to uwagi... Ogólnie jedną roślinkę testowo podlewam wodą z akwarium i najlepiej się trzyma.
@Zmorka no to może masz jakieś kiepskie nasioma. u mnie wschodzi na kranówce z kawałkiem waty i to za każdym razem. co bym nie robił to i tak się uda. nasiona wchodzą nawet po 50 latach jak są przechowywane w odpowiednich warunkach.