Wpis z mikrobloga

Mirki spod #elektryka // #elektronika pomushcie:
Planuję w motocyklu puścić od akumulatora osobną wiązkę ze "skrzynką" z bezpiecznikami (picrel) do kilku urządzeń (ładowanie usb, gps itp) - ogólnie ogarniam podstawy, prosiłbym jednak o wszelkie wskazówki (jakie kable na przykład, bądź na co uważać)
Thank you from the mountain!

Jutrowuj - Mirki spod #elektryka // #elektronika pomushcie:
Planuję w motocyklu puśc...

źródło: comment_jplRSkFWEYkJYMzIYLKR0Ftybu6v95aO.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jutrowuj: przede wszystkim, to nie kupuj skrzynki z bezpiecznikami rurkowymi xD zadbaj zeby kabel plusowy idacy do skrzynki nie mial szans na zwarcie z masa. popatrz sobie do jakich obciazen pradowych jaki przekroj kabla jest w sklepach polecany i popatrz jakie zapotrzebowanie pradowe maja twoje urzadzonka i tyle. takie 'samochodowe' przewody to masz 0.5 i 0.75mm2 i one juz kilka ladnych amper sa w stanie zniesc. 0.75 to jakies 6A
  • Odpowiedz
@Jutrowuj: Nie lepiej zachować jednolitość i dać skrzynkę z bezpiecznikami nożowymi, które dostaniesz na każdej stacji benzynowej, szklane nie są tak dostępne.

Co do przewodów, jako że pracuję w zawodzie, mam dość pedantyczne podejście do elektryki. Dobrze jest puścić sobie przewody w cienkich peszelkach (czarne, można znaleźć pod nazwą "samochodowe") da Ci to efekt tak wizualny, jak i zabezpieczy przed warunkami zewnętrznymi. Na zasilanie skrzynki wystarczy linka 2.5, odejścia w
  • Odpowiedz
@Glenroy: Bezpieczniki będą nożowe, to zdjęcie było na szybko zgoglane ;)
Nad przekaźnikiem też myślałem - mógłbyś podrzucić jakiś przykład na szybko?
Reszta uwag skrupulatnie zanotowana, podziękował serdecznie :)
  • Odpowiedz
@Glenroy: Bardzo słuszna uwaga z przekaźnikiem. Wielu ludzi montuje sobie jakieś gniazdka zapalniczek czy porty usb prosto do aku a potem zdziwko bo coś rozładowało na postoju. Sam kiedys przez przekaźnik montowałem glupie gniazdko zapalniczki. Tak na wszelki wypadek.
  • Odpowiedz