Wpis z mikrobloga

@DIO_: chętnie bo mnie to interesuje. Mimo wszystko chciałam żeby tamten odpisał. Bo już mnie to wkurza na wykopie nikt o islamie nic nie wie ale każdy smieszkuje. To samo jest z Biblią.
A zadasz pytanie to albo nie wiedza albo powtarzają jakieś stereotypy.
  • Odpowiedz
@hansschrodinger: coś tam wiem, dziadek był muzułmaninem i jeszcze paru krewnych, którzy nadal żyją są.
Nie jestem jakimś ekspertem, może zapytałeś o coś czego nie wiem albo się za bardzo nabijałes z tej religii wiec cię olałam. Nie pamietam
  • Odpowiedz
@hansschrodinger: w niektórych krajach typu Iran każda kobieta musi nosić chustę, nawet jeśli jest chrześcijanka albo przyjechała tylko na wakacje.
To jest prawo państwowe, co ciekawe kobiety tam buntują się i często noszą chustę zarzucona tylko na tył głowy tak ze większość włosów jest i tak odkryta.
Ogólnie są dwie szkoły islamistyczne ta bardziej radykalna każe nosić chustę zawsze i wszędzie. Ale to nie jest zgodne z Koranem, (coś jak Biblia i kościół katolicki.)
Druga szkoła, ta podobno mniej zmieniona przez ludzi daje kobiecie wybór. Często mówi się też, że jeśli jesteś muzułmanką w kraju niemuzułmańskich i czujesz się niekomfortowo w hidżabie, bo np wszyscy się na Ciebie gapią to nie musisz tego nosić.
Później spróbuje podesłać Ci o tym artykuł
Wiadomo ludzie są rozni nie można wszystkich muzułmanów postrzegac przez jeden pryzmat. Dla przeciętnego obcokrajowca każdy Polak to katolik. I teraz wyobraź sobie, że ktoś z innego kraju ciśnie z Ciebie bekę bo nie możesz
  • Odpowiedz
@Paula_pi:

Nie wiem czemu Ci wtedy nie odpisałam. Przepraszam jeśli Ci było smutno :)

Przeprosiny przyjete, ale nie rób tego więcej bo się źle poczułem ;).
Nie słyszałem o tych 2 szkołach. Możesz przesłać ten artykuł.
Wydaje mi sie że hidżab często to jest przymus u muzułmanów, nawet w takiej UK jak jedna celebrytka jutubowa zdjeła hidżab to dostała sporo hejtu od braci w wierze. Niby Europa,
  • Odpowiedz