Aktywne Wpisy

WhoDidThatToYou +1838
Z tą kultową już sceną z filmu Shrek 2 wiąże się ciekawa historia.
Nagrania z castingu na rolę dubbingową Wróżki Chrzestnej były wysyłane do Ameryki, gdzie zapadała decyzja zależna od reżysera castingu amerykańskiego. W naszym castingu wzięło udział kilka kobiet w tym Dorota Zięciowska. Amerykanom bardzo spodobało się jej brzmienie głosu i linia melodyczna dubbingu.
Niestety, pojawiła się równiez informacja, że nie będzie ona mogła zaśpiewać "Holding Out For A Hero" gdyż we wszytkich
Nagrania z castingu na rolę dubbingową Wróżki Chrzestnej były wysyłane do Ameryki, gdzie zapadała decyzja zależna od reżysera castingu amerykańskiego. W naszym castingu wzięło udział kilka kobiet w tym Dorota Zięciowska. Amerykanom bardzo spodobało się jej brzmienie głosu i linia melodyczna dubbingu.
Niestety, pojawiła się równiez informacja, że nie będzie ona mogła zaśpiewać "Holding Out For A Hero" gdyż we wszytkich

mickpl +701
Prawda jest taka, że praktycznie wszyscy boomerzy mieli zwykłą robotę, całe życie zarabiali przeciętne wynagrodzenie, nie robili karier, interesów czy fikołków - a mimo to praktycznie każdy mieszkanie dostał albo kupił, był w stanie odchować dzieci i jeszcze ma teraz normalną emeryturę.
Obecnie to jest niemożliwe. Młoda para po studiach jest priced out. Mieszkań już nie dają za darmo, ceny wywalone na księżyc. Nowe osiedla zawalone betonowymi lokatami, a rzont kombinuje jak tu
Obecnie to jest niemożliwe. Młoda para po studiach jest priced out. Mieszkań już nie dają za darmo, ceny wywalone na księżyc. Nowe osiedla zawalone betonowymi lokatami, a rzont kombinuje jak tu

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, nie zatrudniam pracowników, ale mam kilkunastu podwykonawców.
W tym momencie zlecając podwykonawstwo muszę wypełniać swój własny PIT-36, do tego co miesiąc PIT-5, cztery druczki ZUSowskie, PIT-4 oraz PIT-8 (w przypadku małych zleceń poniżej 200 zł/miesiąc). Do tego corocznie muszę wypełniać PIT-11 dla każdego pracownika i wykonawcy, a oni sami muszą wypełniać PIT-37. Ponadto VAT-7 co miesiąc. Ach tak, od ponad roku jest jeszcze JPK.
Co płatności, co miesiąc muszę rozliczać i osobno opłacać podatek z tytułu PIT-5 (za siebie), PIT-4 (za pracowników i podwykonawców) oraz PIT-8 (ryczałtowe kwoty poniżej 200 zł). Co kwartał jest jeszcze oczywiście VAT. W kwestiach odliczeń VAT nigdy do końca nie wiem, czy dany produkt/daną usługę mogę rzeczywiście wliczyć w poczet działalności. A już w kwestii lokalu, gdy pracuje się np. z domu, to przepisy są tak niejasne, że lepiej sobie darować i oddać pieniądze walkowerem
Jestem mikro-przedsiębiorcą i wolę nie wiedzieć, jak ta papierologia wygląda w firmach zatrudniających 200+ pracowników/podwykonawców/stażystów, itd.
Po ew. wprowadzeniu pomysłów Gwiazdowskiego:
W przypadku wprowadzenia podatku przychodowego to firma płaci podatek za całość zysku i na tym sprawa się zamyka. Nie trzeba płacić osobnego podatku od każdego pracownika i podwykonawcy, nie trzeba wypełniać PIT-11, a osoby nieprowadzące działalności gospodarczej w ogóle nie muszą zajmować się sprawami podatkowymi, bo ich one nie dotyczą. Duże oszczędności dla małych przedsiębiorców w zakresie księgowości i dla budżetu, ponieważ koszty prowadzenia tak prostego systemu podatkowego są niebagatelnie niższe, niż tego obecnego.
Po wprowadzeniu emerytury obywatelskiej ZUS z czasem (po obsłużeniu osób ze starego systemu) przestaniem mieć rację bytu.Kolejne oszczędności, poza tym znaczne uproszczenie systemu i tym razem pewność, że nikt "nie zostanie na lodzie" (emerytura obywatelska przysługuje każdemu).
Oszczędności w firmach pozwolą na:
a) inwestycje w innowacje
b) zaoferowanie wyższych wynagrodzeń
c) obniżenie cen produktów i usług.
Przy obniżeniu VAT do 16% różnice będą kolosalne, ponieważ zmiany w VAT powodują efekt domina - jeśli przedsiębiorstwo wydobywające materiały może obniżyć cenę to producent podzespołów również może to zrobić (a zrobi, jeśli istnieje konkurencja na rynku), jeśli producent podzespołów może obniży cenę to hurtownia też może, jeśli hurtownia może to producent urządzeń też może, jeśli producent urządzeń to hurtownia urządzeń, jeśli hurtownia urządzeń to usługodawca z nich korzystający, jeśli usługodawca (podwykonawca) to główny wykonawca, jeśli wykonawca to detalista. I w ten sposób każdy może (choć oczywiście nie musi, to zależy również od sytuacji każdej z branż uczestniczących w tym łańcuszku) odjąć swój kawałek ceny, dzięki czemu końcowy efekt może być naprawdę zaskakujący ilościowo.
To dalej prowadzi do zwiększenia siły nabywczej pieniądza i bogacenia społeczeństwa. W ostatecznym rozrachunku może się więc okazać, że w wyniku deflacji proponowana emerytura obywatelska (minimum socjalne) starczy na całkiem wygodne życie emeryta.
#ekonomia #gospodarka #wolnyrynek #wybory
Występował już w telewizji regionalnej, był wywiad dla Onetu. Wystąpił już w kilku większych i mniejszych stacjach, więc siła przebicia jest. Poza tym jest uznanym ekspertem (jako prawnik i ekonomista).
Myślę, że ma szanse, ale warto mu pomóc i trochę rozpowszechniać te wypowiedzi. Zwłaszcza ten krótki
Masz rację, te podatki są brane pod uwagę (choć program nie wspomina o podatku od usług publicznych, pamiętam, że było to przede wszystkim pomysł ZPP jeszcze w 2017
1)Jeśli ktoś uważa się za wolnościowca to na Gwiazdowskiego nie powinien głosować bo zastąpienie jednego podatku drugim nie rozwiązuje żadnych problemów. Ot robi jednym dobrze kosztem drugich, to samo co jest teraz tylko że inne grupy interesów.
2) Gwiazdowski w którymś wywiadzie powiedział, że będzie podpisywał się pod ustawami pisu byleby pozwolili mu zrobić reformę
Każda zmiana to zysk jednych kosztem drugich. Inaczej się nie da. Tym razem jednak zyskują przede wszystkim pracownicy oraz mali i średni przedsiębiorcy, czyli zdecydowana
Nie koniecznie, wolny handel nie jest grą o sumie zerowej Mój zysk nie musi być twoją stratą. Według mnie zysk dla wszystkich to likwidacja podatku dochodowego wraz z odpowiednimi cięciami wydatków
Problem w tym, że każde ugrupowanie postulujące (drastyczne) cięcie wydatków publicznych (a zwłaszcza to nieszczęsne 500+) nie ma praktycznie szans, aby przekroczyć próg wyborczy. Gwiazdowski o tym wie, więc podchodzi do sprawy bardziej ugodowo. Weźmy np. wszystkich
@shiromaru: Tak wydaje mi się, że o to właśnie chodziło. Ja mu źle nie życzę, wręcz przeciwnie mam nadzieje że uda mu się swoje postulaty ekonomiczne zrealizować, bo i tak jest to o niebo lepsze podejście niż to co mamy teraz ale nie mogę z czystym sumieniem oddać na niego głosu, na pewno będę go obserwował.
To wszystko prawda i mocno mu kibicuje (a nawet wspieram finansowo) ale martwi mnie to co powiedział Mentzen (też bardzo mądry gość) :
https://youtu.be/kllQnSZtKxo