Wpis z mikrobloga

Mirki czy brał ktoś z was coś na #raty poprzez #creditagricole chciałbym sie dowiedzieć jak to jest z tymi wcześniejszymi spłatami mam podane dwa numery konta jeden do wpłat zgodnie z harmonogramem a drugi do nadpłat i teraz nie wiem jak to rozgryźć na infolinii powiedzili mi że jeśli będę wpłacał na ten pierwszy to wszystko zostanie zaksięgowane na koniec a jeśli na ten drugi to na podstawie nadpłat będą tworzyć nowy harmonogram spłat i teraz która opcja jest wygodniejsza i korzystniejsza może mi ktoś coś podpowiedzieć :) #banki #kredyt #kiciochpyta
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Klinton: Tylko Panie Prezydencie czy wtedy nie zrobią tak że jeśli mam sprzęt rozłożony na 15 rat i dajmy na to w kwietniu spłacę trzy raty to oni nie przyślą mi nowego harmonogramu dalej na 15 rat tylko że na mniejszą kwotę?
  • Odpowiedz
Zalecam nie spłacać kredytu wcześniej. Lepiej zostaw sobie kasę gdzieś na późniejsze spłaty. Umawiasz się z bankiem na spłatę w 12 ratach to jeśli spłacisz go np. w 10 ratach to w BIKu taki ruch będzie widniał jako negatywna operacja. Masz prawo do wcześniejszych spłat ale ogólnie to wpływa negatywnie na sprawność kredytową w przyszłości.
  • Odpowiedz
@gaily: Bank sprawdzając zdolność dla klienta w głównej mierze posiłkuje się raportem z BIKu w którym są informacje o tym jakie miałeś zadłużenia i w jaki sposób je spłacałeś
  • Odpowiedz
@Bartek12107: No i co to ma do rzeczy? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dla zdolności głównym kryterium dalej są dochody i to czy terminowo płacisz raty. Wcześniejsza spłata powoduje po prostu że nie nabiją się punkty w biku, ale nie wpłynie to w żaden sposób ujemnie na zdolność.
  • Odpowiedz
@Bartek12107: Rozliczasz się, w końcu oddajesz pieniądze które miałeś pożyczone. ( ͡° ͜ʖ ͡°) No a że musi oddać składkę to logiczne, skoro jej nie wykorzystasz do końca. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Polecam rozmowę z ludźmi którzy się tym zajmują, zresztą w internecie też się znajdzie dużo informacji nt. wcześniejszej spłaty a zdolność. Z mojej strony EOT. ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
Ale umawiasz się że spłacasz nie tylko to co pożyczyłeś, a dodatkowo prowizje, ubezpieczenie. Jeśli wymuszasz na banku, żeby Ci część oddał to nie jest pozytywna historia kredytowa. A odnośnie rozmowy to nie muszę bo właśnie ja się tym zajmuję.
  • Odpowiedz