Wpis z mikrobloga

Precel Kontra C++

#preclabojezceplusem

Wpis 6 - kalkulator - pierwsze starcie (Repost, bo za pierwszym razem się wkradł błąd. W swojej głupocie nie zdałem sobie sprawy, że jak wstawiam podkreślnik między wyrazami to mi go wykop potraktuje jako kursywę i nie wyświetli).

Dzisiaj nauczymy się zrobić prosty kalkulator, który doda do siebie dwie liczby całkowite. Rozpiszę kod i poszczególne sekcje opiszę w formie komentarzy C++

int pierwszyargument;
int drugiargument;

//najpierw deklarujemy dwie zmienne o odpowiednich nazwach, w których zachowane zostaną podane przez nas liczby

cout << "Podaj pierwszy argument: ";
cin >> pierwszyargument;

/* Tak jak wcześniej, najpierw komenda wyświetlająca tekst, a później komenda pozwalająca na wprowadzenie wartości z tym tekstem powiązanej. Powtarzamy to z drugą liczbą oczywiście. */

cout << "Podaj drugi argument: ";
cin >> drugiargument;

cout << pierwszyargument << "+" << drugiargument << " = " << pierwszyargument + drugiargument << endl;

/* Pierwsza połowa to to co wyświetli nam się na ekranie, dlatego znaki dodawania i równości muszą być ujęte w cudzysłów, bo są niezmiennymi elementami komunikatu. Nazwy zmiennych oddzielone są operatorami wstawiania << żeby mogły zmieniać się zależnie od naszych działań. Po znaku równości mamy wynik czyli zapisujemy już sam wzór, oddzielony operatorami wstawiania << bo zmieniać się będzie zależnie od tego jakie argumenty podamy. */

Co do pozostałych działań, używamy znaków:

odejmowanie -

mnożenie *

dzielenie /

#przegryw #wychodzimyzprzegrywu
  • 6
@mrocznyprecel:
Szanowny Panie,

świetny pomysł na samorozwój. Mam nadzieję, że także inne osoby, które przestały użalać się nad sobą zaczną próbować dokonać samorozwoju w tak piękny sposób jednocześnie pomagając osobom chcącym doszkolić się w danej dziedzinie.

Z poważaniem
Uczony Intelektualny