Wpis z mikrobloga

#mikroreklama : Chiński System Zaufania Społecznego - komunikat z pociągu.

Podobne ostrzegające komunikaty są w wielu innych miejscach. Wyobraźcie sobie słuchać tego kilkanaście bądź kilkadziesiąt razy dziennie. Wizje klasyków scifi spełniają się na naszych oczach. Tyle dobrze, że te najbardziej radykalne na razie dzieją się gdzie indziej.

#chiny #inwigilacja #prywatnosc #antyutopia #technologia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sejsmita: Będzie jak w Korei Północnej. Każde mieszkanie ma radio z jedną stacją, którego nie można wyłączyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@sejsmita

Podobne ostrzegające komunikaty są w wielu innych miejscach.

Co to znaczy w wielu innych miejscach?
Akurat nie ma nic dziwnego, że przypominają, że nie wolno palić i niewłaściwe się zachowywać w pociągu, przypominając o możliwych karach.
W samolotach na całym świecie też przed lotem przypominają o zakazie palenia i grożących konsekwencjach za złamanie zakazu.
  • Odpowiedz
@sejsmita: jak dla ciebie palenie w pociągu to szczegół to chyba nie mamy o czym gadać. Palenie w samolocie to też szczegół? Niewłaściwe zachowanie to uprzykrzanie podróży innym ludziom. Nie wiem ile jeździłeś pociągami w Chinach. Znając życie to na oczy żadnego Chińczyka w życiu nie widziałeś. Ja przez 2 miesiące zjechałem praktycznie całe Chiny i dużo bym dał żeby ludzie nie palili, nie śmiecili nie krzyczeli do siebie od
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: Nie byłem w Chinach, patrzę na ten system okiem Europejczyka. Przez "szczegół" miałem na myśli prostą rzecz, na pewno przeszkadza i z tym nie dyskutuję. Ale bardziej zwracam uwagę na resztę tego systemu - obecnie w fazie testów - jak wspomniana wyżej teoretycznie nieobowiązkowa aplikacja. Jestem bardzo ciekaw, jak on będzie się rozwijał. Odnotowuję to w formie znalezisk.

Druga sprawa nie interesują mnie same Chiny i los tych ludzi.
  • Odpowiedz