Wpis z mikrobloga

Jest jakiś spec od projektowania PCB? Szukam pomysłów jak zaplanować układ. Założeniem jest symulacja radia samochodowego 2 DIN. Mam ekran 7 " dotykowy, Raspberry Pi, ESP32, powerbank. To wszystko będzie zamknięte w metalowej obudowie. Po przekręceniu kluczyka (czytaj "zapłonu"), ESP32 dostaję na ADC prąd. Po czym ESP załącza przekaźnik, który daję prąd na Raspberry. ESP i Rasperry muszą się komunikować przez UART. To są główne założenia.

Pomoże ktoś naprowadzić mnie na rozwiązanie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#elektronika #raspberrypi #esp8266 #arduino #pytaniedoeksperta
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Po przekręceniu kluczyka (czytaj "zapłonu"), ESP32 dostaję na ADC prąd. Po czym ESP załącza przekaźnik, który daję prąd na Raspberry.

Nie prościej zapłonem włączać od razu zasilanie RPi? Po cholerę jakieś przekaźniki, ESP?

Pomoże ktoś naprowadzić mnie na rozwiązanie?

@mic327: na rozwiązanie czego?
  • Odpowiedz
@zetisdead: Bo jak się przekręci kluczyk na pozycję zerową, to malina traci z miejsca zasilanie. Co w dłuższej perspektywie skutkuję uwaleniem systemu plików na karcie.
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na rozwiązanie problemu zaprojektowania układu. :X
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@mic327: ale po co to dawanie na adc... Dałbym kondensator kilka mikrofaradów i zenerke po pojawieniu sie napiecia na gpio idzie krótki pik H i reszta juz ESP tak jak mówisz
  • Odpowiedz
uwaleniem systemu plików na karcie.

@mic327: a bo to trzeba wybrać odpowiedni system plików do takiego zadania. W najprostszym przypadku partycję systemową montujesz tylko do odczytu i zaniki zasilania nie będą jej straszne.

https://hallard.me/raspberry-pi-read-only/

W wersji bardziej wypasionej, to RPi samo włącza podtrzymanie zasilania (z innej linii +12V) i wyłącza podtrzymanie jak się wyłączy. ESP nadal nie jest do niczego potrzebne.
  • Odpowiedz